Politik psikoloji bağlamında çatışan grupların dış politikaları: Türkiye-Yunanistan örneği
Foreign policies of conflicting groups in the context of political psychology: The case of Turkey-Greece
  1. Tez No: 721053
  2. Yazar: YASEMİN NAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENOL KANTARCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Yunanistan, Politik Psikoloji, Kimlik, Algı, Konstrüktivizm, Turkey, Greece, Political Psychology, Identity, Perception, Constructivism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 344
Özet
Türkiye ve Yunanistan arasındaki sorunlar 1829 yılında Yunanistan'ın bağımsızlığını kazandığı günden bugüne kadar kimi zaman dostluk kimi zaman da çatışma içerisinde süregelmiştir. Her ne kadar 1923 yılında imzalanan 'Lozan Barış Antlaşması' ile bu sorunlar çözüme kavuşturulmaya çalışılsa da Yunanistan'ın 'Megali İdea' doğrultusundaki hedefleri sorunların çözümünü yetersiz bırakmıştır. Böylece bağımsızlık sonrası yaşanmaya başlayan sorunlar Lozan Barış Antlaşması ile Türkiye Cumhuriyeti'ne miras olarak kalmış, bu durumda pek çok sorun yaşamalarına sebep olmuştur. Lozan sürecinden başlayarak Türk ve Yunan milletleri arasındaki ilişkiler ve bu ilişkilerin getirdiği ortak tarihlerinden gelen sorunlar ve bunun sonucunda oluşan algılar tarafından şekillenmektedir. Karşılıklı politikaların ve ilişkilerin iyileştirilebilmesi, bu algıların temelinde bulunan psikolojik etmenlerin tespiti sonucunda mümkün olabilmektedir. Bu durumda Türk ve Yunan milletleri arasındaki tarihi sorunların psikolojik etmenler çerçevesinde değerlendirilmesi tezin ana temasını oluşturmaktadır. Bu çalışma kapsamında da Türkiye ve Yunanistan arasındaki ikili ilişkilere engel oluşturan psikolojik faktörler açıklanmış ve çözüm yollarına ulaşabilmek için de Konstrüktivizm teorisinden yararlanılmıştır. İki ülke ilişkilerinin psiko-tarihsel ve psiko-politik olarak açıklanabilmesi için temel unsur olarak da kimlik kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Problems between Turkey and Greece from the day Greece gained its independence in 1829, it has continued sometimes in friendship and sometimes in conflict. Although these problems were tried to be resolved with the 'Lausanne Peace Treaty' signed in 1923, the goals of Greece in the direction of the 'Megali Idea' left the solution of the problems insufficient. Thus, the problems that started to be experienced after independence were inherited by the Republic of Turkey with the Lausanne Peace Treaty, and in this case, they caused many problems. It is shaped by the relations between the Turkish and Greek nations starting from the Lausanne process, the problems arising from the common history of these relations and the perceptions formed as a result. The improvement of mutual policies and relations is possible as a result of the determination of the psychological factors underlying these perceptions. In this case, the evaluation of the historical problems between the Turkish and Greek nations within the framework of psychological factors constitutes the main theme of the thesis. Within the scope of this study, the psychological factors that hinder the bilateral relations between Turkey and Greece have been explained and the theory of Constructivism has been used to reach solutions. Identity was also used as a basic element in order to explain the relations between the two countries as psycho-historical and psycho-political.