Türk felsefesinin temel kaynağı olarak Orhun anıtları
Orkhon monuments as the main source of Turkish philosophy
  1. Tez No: 721081
  2. Yazar: FATİH SURURİ ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYGÜN AKYOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Felsefe, Türk felsefesi, Göktürkler, Orhun Anıtları, Philosophy, Turkish philosophy, Göktürks, Orkhon Monuments
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Göktürkler devrinde Bilge Kağan, Köl Tigin ve Bilge Tonyukuk adına yazılan Orhun Anıtları (720-735) Orta Asya coğrafyasında doğan uygarlıkların gelişim tarihini ortaya koymada önemli bir konuma sahiptir. Bu nedenle tezimizin konusu, dini, ahlaki, siyasi ve kültürel anlamda birçok hususta öncü olan bu eşsiz eserin Türk felsefesinin de temel kaynağı olduğu düşüncesinden hareket etmektedir. Çalışmamızda Orhun Anıtlarının Türk Tarihi ve kültürü açısından önemini ele alarak kadim Türk kültürünün İslam'ın kabulünden sonra nasıl devam ettiği, felsefi ve düşünsel arka planımıza nasıl yansıdığı değerlendirilmektedir. Türkistan/Atayurt ve Türkiye/Anayurt kültürel sürekliliğini“Felsefeyi Anadolu'da Yeniden Yurtlandırmak”bağlamında incelendi. Orhun Anıtlarında yer alan temel kavramların, siyasi, ahlaki, ailevi ve dini anlamda günümüz açısından ne ifade ettiği ele alınmıştır. Bu noktada Orhun Anıtlarının Türk Felsefesinin ve Türk tefekkürünün ilk metni olmasından hareketle Felsefeyi Anadolu'da Yurtlandırma noktasındaki rolüne ve önemine de değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Orkhon Monuments (720-735) written in the name of Bilge Kağan, Köl Tigin and Bilge Tonyukuk during the Göktürks period have an important place in terms of shedding light on the development history of civilizations born in Central Asia. For this reason, the subject of our thesis is based on the idea that this unique work, which is a pioneer in many matters in religious, moral, political and cultural terms, is also the main source of Turkish philosophy. In our study, by considering the importance of Orkhon Monuments in terms of Turkish History and culture, it is evaluated how the ancient Turkish culture continued after the adoption of Islam and how it reflected on our philosophical and intellectual background. What the basic concepts in the Orkhon Monuments mean in terms of political, moral, familial and religious terms are discussed. At this point, starting from the fact that Orkhon Monuments are the first text of Turkish Philosophy and Turkish contemplation, the role and importance of Philosophy in Anatolia has been mentioned.