Afet yönetiminde temel ve stratejik ortaklar arası koordinasyonun analizi
Analysis of coordination among basic and strategic partners in disaster administration
- Tez No: 721090
- Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS EMRE ÖZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Koordinasyon, İş Birliği, Afet, Afet Yönetimi, Coordination, Cooperation, Disaster, Disaster Management
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Afet Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Günümüzde afet ve acil durumların birey ve toplumlar üzerindeki olumsuz ve yıkıcı etkileri her geçen gün artarak devam etmektedir. Afetler etkilediği bölge ölçeğine göre, yerel, ulusal veya uluslararası kaynak ve kapasitelere ihtiyaç duyulabilecek sonuçları ortaya çıkartmaktadır. Meydana gelen bu sonuçlar afet yönetiminin tüm evrelerinde, başarılı bir yönetim stratejisi ortaya koyabilmek için iş birliği ve koordinasyon halinde hareket edilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de afet yönetim sürecinde görev alan aktörler arasındaki koordinasyon çalışmalarını tespit etmek, koordinasyon problemlerinin neler olduğunu ortaya koymak ve çözüm önerileri sunmaktır. Araştırmanın yöntemi, nitel araştırmalar içerisinde yer alan fenomenolojik desendir. Amaçlı örneklem yöntemi kullanılarak, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) içerisinde yer alan bakanlıklar ve sivil toplum kuruluşlarından toplamda 31 kişi ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Katılımcı dışlama kriterleri, yönetici pozisyonunda çalışmayanlar, üç yıldan az süredir çalışanlar ve herhangi bir afete müdahalede bulunmamış olanlar şeklinde belirlenmiştir. Elde edilen veriler MAXQDA20 nitel analiz programı kullanılarak çözümlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, koordinasyon temasına ait problem kategorileri; olay komuta sistemi, liderlik, kaynak yönetimi, haberleşme ve sosyal medya kullanımı alt başlıklarında bir araya gelmiştir. Sonuç olarak görüşme yapılan afet yönetim kurumlarında, koordinasyon çalışması adı altında, tatbikat ve eğitimlerin yapıldığı ancak koordinasyonun iletişim ve iş birliği olarak açıklandığı görülmektedir. Tüm kategorilerde koordinasyona yönelik en yoğun problemler, görev belirsizlikleri, TAMP uygulama sorunları, çok başlılık, yetki karmaşası, görünür olma çabası, eğitimli personel eksiği, bilgi yokluğu, bilgi kirliliği ve provokasyon şeklinde tespit edilmiştir. Her bir kategoriye yönelik standart koordinasyon eğitimleri ve afetlerde sosyal medya okur yazarlığı eğitimleri düzenlenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Nowadays the negative and destructive effects of disasters and emergencies on individuals and societies continue to increase day by day. Disasters reveal results that may require local, national or international resources and capacities, depending on the scale of the region they affect. These results necessitate acting in cooperation and coordination in order to put forward a successful management strategy in all phases of disaster management. The aim of this research is to determine the coordination works between the actors involved in the disaster management process in Turkey, to reveal the coordination problems and to offer solutions. This research is created by using the phenomenological design, which is included in qualitative research. Using the purposeful sampling method, interviews were conducted with a total of 31 people from the ministries and non-governmental organizations included in the Turkey Disaster Response Plan (TAMP). Participant exclusion criteria were determined as those who do not work in a managerial position, those who have worked for less than three years, and those who have not responded to any disaster. The obtained data were analyzed using the MAXQDA20 qualitative analysis program. According to the findings, the problem categories belonging to the coordination theme; incident command system, leadership, resource management, communication and use of social media. As a result, it is seen that in the disaster management institutions interviewed, exercises and trainings are carried out under the name of coordination work, but coordination is explained as communication and cooperation. The most intense problems for coordination in all categories were determined as task ambiguity, TAMP implementation problems, operational pluralism, confusion of authority, striving to be visible, lack of trained personnel, lack of information, information pollution and provocation. It is recommended to organize standard coordination trainings and social media literacy training for each category in disasters.