Göçmen işçilerin sosyal güvenlik hakları
Social security rights of migrant workers
  1. Tez No: 721139
  2. Yazar: NİHAN GİZEM KANTARCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL YUVALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Göçmen İşçiler, Geçici Koruma Statüsü Altındakiler, Sosyal Güvenlik Hakkı, İşçilerin Serbest Dolaşım İlkesi, Ayrımcılık Yasağı, Migrant Workers, Temporary Protection Status, Social Security Law, Free Movement of Workers Principle, Prohibition of Discrimination
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Sömürgecilik sonrası yaşanan döneme göç çağı denilmektedir. Sanayileşme ile birlikte ekonomik, iklimsel, siyasal ve politik nedenlerle kişiler bir yerden başka yere göç etmektedir. Bu çağda ülkeler arası sınır kapılarının öznesini ise göçmenler oluşturmaktadır. Sınırlar çizilerek kimlerin yabancı kimlerin vatandaş olduğu belirlenmiştir. Göçmenler bu yeni çağın insanıdırlar. İşgücü piyasasını temelden etkileyen göçmen işçiler, çalışma koşulları, çalıştıkları sektörler ve ülke ekonomisi açısından önem taşımaktadır. Çalışmada göçmen işçiler ve Suriyeli işçilerin sosyal güvenlik hakları incelenmiştir. Bu inceleme için ilk olarak göçmen işçi, geçici koruma altındakiler, sığınmacılar, mülteciler, vatansızlar ve yabancılar kavramsal olarak hem Türk hukuku hem de Avrupa Birliği hukuku ile mukayese edilerek tespit edilmiştir. İnceleme göçmen işçiler ve geçici koruma altındaki Suriyeliler için yapılmıştır. Bu gruptaki kişiler için kısa vadeli sigorta kolları (iş kazası ve meslek hastalığı, analık, hastalık sigortası) ve uzun vadeli sigorta kolları (malullük, yaşlılık, ölüm sigortası), işsizlik sigortası ve kayıt dışı istihdam yönünden denetlenmiştir. Bu denetim Türk mevzuatı, Uluslararası Çalışma Örgütü, uluslararası sözleşmeler, Avrupa Birliği hukuku, doğrultusunda yapılmıştır. Avrupa Adalet Divanı ve Türk mahkeme kararları ile birlikte incelenmiştir. Literatürde bu alanda çalışmanın az olması, göçmen nüfusunun her geçen gün artması ile global bir sorun haline gelmesine bağlı olarak çözüm üretimi önem arz etmektedir. Avrupa Birliğinde üçüncü ülke vatandaşı olarak, Türkiye'de ise geçici koruma statüsünde kabul edilen Suriyelilerin sosyal güvenlik haklarına ilişkin nitel araştırma içerisinde bulunan içerik analiz yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The period after colonialism is called the age of migration. Along with industrialization, people migrate from one place to another due to economic, climatic and political reasons. In this age, the subject of border gates between countries is immigrants. Borders were drawn and it was determined who were foreigners and who were citizens. Immigrants are the people of this new age. Migrant workers, which fundamentally affect the labor market, are important in terms of working conditions, the sectors they work in and the country's economy. In our study, social security rights of migrant workers and Syrian workers were examined. For this study, firstly, migrant workers, temporary protection, asylum, refugees, stateless and alien are conceptually determined by comparing both Turkish law and European Union law. Our review is for migrant workers and Syrians under temporary protection. For people in this group, short-term insurance branches (occupational accident and occupational disease, maternity, illness insurance) and long-term insurance branches (invalidity, pension, survivors insurance), unemployment insurance and informal employment inspected. This audit was carried out in line with Turkish legislation, International Labour Organization , International Treaties, European Union law. Case law of the European Court of Justice and Turkish court decisions has been surveyed. The fact that there is little work in this field in the literature, the immigrant population is increasing day by day. Since it has become a global problem, producing solutions is important. As a third country citizen in the European Union, content anlyses was made by using the qualitative research method on the social security rights of Syrians accepted under temporary protection status in Turkey.