Koray Avcı Çakman'ın kitaplarının çocuk edebiyatının temel ilkeleri açısından incelenmesi
The examination of books of Koray Avcı Çakman in terms of the main principles of children's literature
  1. Tez No: 721243
  2. Yazar: BURAK AVCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİL AKSOY HASIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk edebiyatı, Koray Avcı Çakman, Çocuk edebiyatının temel ilkeleri, Koray Avcı Çakman, Children, Children literature, Terms of the main principles of children's literature
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 415
Özet
Bu araştırmada Koray Avcı Çakman'ın yayımlanan 150'yi aşkın kitabı arasından ortaokul dönemine (10-13 yaş) seslenen kitapları, çocuk edebiyatının temel ilkeleri açısından incelenmiştir. Koray Avcı Çakman'ın belirlenen 28 yapıtı, belge inceleme (doküman incelemesi) yoluyla çözümlenmiştir. Bu yapıtlar; boyut, kâğıt, kapak, sayfa düzeni, resim (dış yapı özellikleri) ve konu, izlek, kahramanlar, dil ve anlatım, ileti (iç yapı özellikleri) açısından incelenmiştir. Araştırma sonucunda yazarın incelenen yapıtlarının çocuk edebiyatının dış yapı ve iç yapı özelliklerine genel olarak uygun olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, yapıtların çocuklara okuma alışkanlığı kazandıracak özelliklere sahip olduğu belirlenmiştir. Bu özellikler; dil ve anlatım özelliklerinin çocuğa göre olması, seçilen konuların çocuğun ilgi, ihtiyaç ve gereksinimlerine seslenmesi, konunun yapılandırılışında merak ögesinden ve çatışmalardan sıklıkla yararlanması, başkişilerin çocukların özdeşim kurabileceği yaş ve özelliklere sahip olmasıdır. İncelenen yapıtlar, söz varlığı ögeleri açısından varsıllığı ile de öne çıkmaktadır. Özellikle yapıtlarda deyim ve ikilemeler sık yer almaktadır. Bunun yanında; yapıtların iletilerinin, çocuklarda evrensel değerlere karşı duyarlık oluşturabilecek iletiler olduğu da tespit edilmiştir. Ele alınan yapıtların tüm özellikleri düşünüldüğünde Türkçe öğretiminde yararlanılabileceği belirlenmiştir. Araştırmanın sonucunda incelenen yapıtlara ilişkin araştırmacılara ve eğitimcilere önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, Koray Avcı Çakman's books that appeal to the middle school period (10-13 years old) among more than 150 published books were examined in terms of the basic principles of children's literature. 28 selected Works of Koray Avcı Çakman were analyzed through document analysis. These Works are; size, paper, cover, page layout, Picture (extemal structure features) and subject, theme, characters, language and expression, message (intermal structure features). As a result of the research, it has besen determined that the examined Works of the author are generally suitable for the extemal structure and intermal structure characterictics of children's literature. In a addition, it has been determined that the works have fatures that will give children the habit of reading. These features are; language and expression characteritics are suitable for the child, the selected topics appeal to the child's interests, needs and needs, the element of curiosity and conflicts are frequently used in the structuring of the subject, the protagonists have the age and characteristics that children can identify with. The analyzed works also stand out with their wealth in terms of vocabulary items. Especially in the works, idioms and reduplications are common. Besides; It has also been determined that the messages of the works are messages that can create sensitivity towards universal values in children. Considering all the features of the works discussed, it has been determined that they can be used in Turkish teaching. As a result of the research, suggestions were made to researchers and educators regarding the works examined.