Ege Bölgesi üzerinden yapılan uluslararası göçmen kaçakçılığının lojistik açıdan incelenmesi üzerine bir araştırma
A research on logistics analysis of migrant smuggling through the Aegean Region
- Tez No: 721278
- Danışmanlar: PROF. DR. DURMUŞ ALİ DEVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, İşletme, Public Administration, Sociology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Migration, Immigrant, Smuggling, Logistics
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmanın temel amacı göçmen kaçakçılığı faaliyetinin ve süreçlerinin lojistik açıdan incelenmesidir. Çalışmada ayrıca, yasadışı göçmen kaçakçılığında kaynak ülkelerden hedef ülkelere göçmen akışı sürecinde gerçekleştirilen lojistik faaliyetlerden göçmen temini, ulaştırma, yer seçimi, barınma/ sığınma/saklanma, bilgi ve para akışı faaliyetleri ile bu faaliyetlerde yer alan aktörler ve işlevleri araştırılmıştır. Araştırmanın uygulama alanı olarak Ege Bölgesi üzerinden yapılan göçmen kaçakçılığı seçilmiştir. Çalışmada araştırma yöntemi olarak bütünleşik araştırmacı modeli kullanılmıştır. Çalışmada, İzmir İl Emniyet Müdürlüğünde görev yapmakta olan araştırmacının bilgileri, kişisel tecrübeleri ve gözlemlerinden yararlanılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde, göç ve göçmen kaçakçılığı ile ilgili genel kavramlara, tanımlara ve göçmenliğe yol açan başlıca sebeplere yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, Dünyada ve Türkiye'de göç ve göçmen kaçakçılığının tarihsel süreci ve ilgili düzenlemelere yer verilmiştir. Araştırmanın üçüncü bölümünde ise; araştırma amacı, yöntemi, bulgularına odaklanarak, Ege Bölgesi üzerinden gerçekleştirilen göçmen kaçaklığının lojistik süreçleri araştırılmıştır. Araştırma sonuç bölümünde göçmen kaçakçılığının lojistik boyutunun karmaşık bir özellik sergilediği ve lojistik bakış açısıyla incelenmesinin hem akademik hem de uygulama açısından önemli olduğu vurgulanmaktadır. Bu bölümde ayrıca araştırmanın kısıtları ve ileriki araştırmalar için önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the migrant smuggling activity and processes in terms of logistics. In addition to this, in the study, the logistics activities carried out in the process of migrant flow from source countries to target countries in illegal immigrant smuggling, transportation, location selection, shelter / asylum / hiding, information and money flow activities and functions of the actors involved in these activities were investigated. Immigrant smuggling through the Aegean Region was chosen as the application area of the research. The embedded researcher model was used as a research method in the study. In the study, the knowledge, personal experiences and observations of the researcher while working in the Izmir Provincial Police Department were utilized. In the first part of the study, general concepts, definitions and main reasons for immigration and migrant smuggling are introduced. In the second part of the study, the history of immigration and migrant smuggling in the world and in Turkey and the related regulations are presented. In the third part of the research; the logistics processes of the smuggling of immigrants through the Aegean Region were investigated by focusing on the research purpose, method and findings. In the conclusion part of the research, it is emphasized that the logistics dimension of migrant smuggling exhibits a complex feature and it is important to analyze it from a logistics point of view, both academically and practically. In this section, the limitations of the research and suggestions for future research are also given