Serahsî'nin Temhîdu'l-fusûl fi'l-usûl adlı eserinde İmam Şâfiî'ye nispet ettiği görüşlerin tahkîki
Verification of the opinions attached to Imam Shafii inSerahsî's title Temhidu'l-fusûl fi'l usûl
  1. Tez No: 721392
  2. Yazar: ABDULLAH KILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EKREM KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fıkıh usûlü, Serahsî, Şâfiî, Temhîdu'l-Fusûl fi'l-Usûl, Nispet, Fiqh method, Serahsi, Shafii, Temhîdu'l-Fusûl fi'l-Usûl, Nispet
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
İslâm hukukunda, şer'i hükümleri delillerden elde etme meselesi ehil kimseler tarafından büyük bir titizlikle yapılmıştır. Müctehitler şer'i bir hükmü delillerden elde etmeye çalışırken, öncelikle naslara, naslarda bunun delilini bulmayınca ictihada başvurmuşlardır. Bunun sonucunda farklı metodlar ortaya çıkmıştır. Bu metodların başında mütekellimîn ve fukahâ metodları gelmektedir. Müctehidler, geliştirdikleri metodları temellendirmek ve diğer metodların delillerini zayıf göstermek için eserler kaleme almış ve bu eserlerinde diğer metodların görüşlerine yer vererek eleştirmişlerdir.“Şemsü'l-eimme”olarak şöhret bulan İmam es-Serahsî, fukahâ (el-Hanefîyye) metoduna göre kaleme alınmış olduğu Temhîdu'l-Fusûl fi'l-Usûl adlı eserinde Hanefîlerin usûle dair görüşlerini temellendirmeye çalışırken diğer mezheplerin görüşlerine de atıflar yapıştır. Serahsî'nin en çok atıf yaptığı ve genel anlamda eleştirdiği fakihlerden birisi de Şâfiî'dir. Biz tezimizde, Serahsî'nin Temhîdu'l-Fusûl fi'l-Usûl adlı eserinde Şâfiî'ye nispet ettiği görüşler ile bu görüşlerin gerek Şâfiî, gerekse Şâfiî ulemasına eserlerindeki ilgili meselelerle mukayesesi üzerinde durduk.
Özet (Çeviri)
In Islamic law, the issue of obtaining the Shari'a provisions from the evidence has been done with great care by the competent people. While mujtahids were trying to derive a shar'i ruling from evidence, they first resorted to nass, and when they could not find evidence of it in verses, they resorted to ijtihad. As a result, different methods have emerged. At the beginning of these methods are the methods of mutakallimîn and fukahâ. Mujtahids wrote works to justify the methods they developed and to show the evidence of other methods as weak, and they criticized the views of other methods in these works. Imam es-Serahsi, who became famous as“Şemsü'l-eimme”, in his work called Temhîdu'l-Fusûl fi'l-Usûl, which was written according to the fukahâ (al-Hanefîyye) method, while trying to base the views of Hanafis on method, he also cites the views of other sects. One of the jurists that Serahsi most cited and criticized in general is Shafii. In our thesis, we focused on the views that Serahsi attributed to Shafii in his work called Temhîdu'l-Fusûl fi'l-Usûl and the comparison of these views with the related issues in the works of both Shafi'i and Shafi'i scholars.