Selektif serotonin gerialım inhibitörü ve serotonin noradrenalin gerialım inhibitörü uygulanmış ratlarda kemik rejenerasyonunun değerlendirilmesi
Selective serotonin reuptake inhibitor and serotoninin rats treated with noradrenaline reuptake inhibitorevaluation of bone regeneration
  1. Tez No: 721531
  2. Yazar: ARİF SERMED ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKSEL ŞİMŞEK KAYA
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: SSRI, SNRI, rat, kalvarya, SSRI, SNRI, rat, calvaria
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Sistemik yolla uygulanan selektif seratonin geri alım inhibitörünün (SSRI) ve serotonin noradrenalin geri alım inhibitörünün (SNRI) kemik iyileşmesi üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesidir. Yöntem: 24 adet erkek Wistar rat, her biri 8'er adet rat içeren 3 gruba ayrıldı. Grup 1; SSRI uygulaması + kalvaryal defekt; grup 2: SNRI uygulaması ( 5mg/kg/gün, 2 hf) + kalvaryal defekt; grup 3: Salin uygulaması ( 5mg/kg/gün, 2 hf) + kalvaryal defekt. Gruplarda yer alan ratlara belirlenen doz ve sürelerde sistemik olarak salin, SSRI ve SNRI uygulamalarını takiben, ratların kalvarumlarında 5 mm çaplı kritik-boyutta defektler oluşturuldu. 6. haftanın sonunda tüm denekler intravenöz yüksek doz sodyum pentothal ile sakrifiye edilerek defekt bölgelerindeki kemik iyileşmesi histomorfometrik ve radyolojik olarak değerlendirildi. Bulgular: Histomorfometrik incelemede pozitif alan ölçümlerinin grup 1, grup 2 ve grup 3 için farklı düzeylerde olmadığı tespit edildi. Çalışma gruplarında ölçülen pozitif alan ölçümlerinin farklı olmadığı belirlendi(p=0,27). Micro CT ölçümde BV/TV ölçümlerinin grup 1, grup 2 ve grup 3 için farklı düzeylerde olmadığı tespit edilmiştir. Çalışma gruplarında ölçülen BV/TV ölçümlerinin farklı olmadığı tespit edilmiştir(p=0,55). Micro CT ölçümde BS/TS ölçümlerinin ölçümlerinin grup 1, grup 2 ve grup 3 için farklı düzeylerde olmadığı tespit edilmiştir. Çalışma gruplarında ölçülen BS/TS ölçümlerinin farklı olmadığı tespit edilmiştir (p=0,57). Sonuç: Literatürde SSRI ve SNRI grubu ilaçların kemik metabolizmasına etkilerinin incelenmesine yönelik çok sayıda çalışma olmasına karşın, deneysel çalışmaların sayısı sınırlıdır. Elde edilen bu bulgular ışığında, ratlar üzerinde uyguladığımız deney protokolünün SSRI ve SNRI grubu ilaçların rat kalvaryası üzerine etkilerinin araştırılmasında uygun bir model olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Benzer modellemelerle ileri çalışmaların literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Evaluation of the effects of systemically administered selective serotonin reuptake inhibitor (SSRI) and serotonin noradrenaline reuptake inhibitor (SNRI) on bone healing. Method: 24 male Wistar rats participated in 3 groups each containing rats. Group 1; SSRI application + calvarial defect; group 2: SNRI administration (5mg / kg / day, 2 weeks) + calvarial defect; group 3: Saline administration (5mg / kg / day, 2 weeks) + calvarial defect. After systemic administration of saline, SSRI and SNRI at the determined doses and times to the rats in the groups, 5 mm diameter critical-size defects were created in the calvarum of the rats. At the end of the 6th week, all subjects were sacrificed with intravenous high-dose sodium pentothal and bone healing in the defect areas was evaluated histomorphometrically and radiologically. Results: In the histomorphometric examination, it was determined that positive field measurements were not at different levels for group 1, group 2 and group 3. It was determined that the positive field measurements measured in the study groups were not different (p=0.27).In Micro CT measurement, it was determined that BV/TV measurements were not at different levels for group 1, group 2 and group 3. It was determined that the BV/TV measurements measured in the study groups were not different (p=0.55).In Micro CT measurement, it was determined that the measurements of BS/TS measurements were not at different levels for group 1, group 2 and group 3. It was determined that the BS/TS measurements measured in the study groups were not different (p=0.57). Conclusion: Although there are many studies in the literature on the effects of SSRI and SNRI group drugs on bone metabolism, the number of experimental studies is limited. In the light of these findings, it was concluded that the experimental protocol we applied on rats was a suitable model for investigating the effects of SSRI and SNRI group drugs on rat calvaria. It is thought that further studies with similar models will contribute to the literature.