Antidepresanların noradrenalin ve serotonin geri alım seçiciliklerine göre izole sıçan aortasında noradrenalin ve serotonin kasılma yanıtlarına etkisi
Effects of antidepressant to noradrenaline and serotonin contractile responses in ısolated aorta according to their noradrenaline and serotonin reuptake selectivities.
  1. Tez No: 303267
  2. Yazar: RAHİME NEŞETOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL ÖZYAZGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Fluoksetin, Maprotilin, Venlafaksin, Noradrenalin kasılma yanıtları, Serotonin kasılma yanıtları, Fluoxetine, Maprotiline, Venlafaxine, Noradrenaline contractile response, Serotonin contractile response
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Klinik Farmokoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Farmakoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada, selektif serotonin geri alım inhibitörü Fluoksetin, selektif noradrenalin geri alım inhibitörü Maprotilin ve serotonin/noradrenalin geri alım inhibitörü Venlafaksin'in izole sıçan aortasında, noradrenalin ve serotonin kasılma yanıtlarına doza bağlı etkilerinin araştırılması amaçlandı. Wistar Albino sıçanların torasik aortaları çıkarılarak izole organ banyosuna asıldı. Fluoksetin, Maprotilin ve Venlafaksin'in düşük (10-8 M) ve yüksek (10-5 M) dozları ile inkübe edildi. Noradrenalin ve serotoninin artan dozları (10-9 M-10-4 M) ile kasılma doz-cevap eğrileri elde edildi. Maksimum kasılma yanıtları (Emax) ve potensleri (pD2) hesaplandı. Fluoksetin'in serotonin kasılma yanıtlarını azaltıp (10-7: p=0,047 ve 10-6: p=0,004), noradrenalin kasılma yanıtlarını arttırdığı (10-7: p=0,041 ve 10-6: p=0,042) görüldü. Maprotilin'in yüksek dozunun, endotelli aortada noradrenalin kasılma yanıtlarını (10-9: p=0,007 ve 10-8: p=0,001); hem endotelli (10-7: p=0,021; 10-6: p=0,000; 10-5: p=0,000) hem endotelsiz aortada (10-7: p=0,027; 10-6 p=0,000; 10-5 p=0,000) serotonin kasılma yanıtlarını azalttığı görüldü. Venlafaksin'in serotonin ve noradrenalin kasılma yanıtları üzerinde etkisi olmadı. Sonuç olarak, klinikte hipotansif yan etkileri görülen Fluoksetin'in serotonin kasılma yanıtlarını azaltıp, noradrenalin kasılma yanıtlarını arttırması kan basıncı değişikliklerinin farklılık gösterebileceğini; Fluoksetin'in bu etkilerini noradrenalin ve serotoninin ekstranöronal geri alım mekanizmaları üzerinden serotonin ve noradrenalin kasılmalarını module ederek gösterdiğini düşündürmektedir. Klinikte yine hipotansif yan etkileri görülen Maprotilin'in bulguları klinik bulgular ile paraleldir, doza bağlı olarak hipotansif etkiler görülebilir. Maprotilin'in bu etkilerini, serotonin kasılmalarını serotonin ekstranöronal geri alım mekanizması üzerinden, noradrenalin kasılmalarını ise doza bağlı olarak, farklı adrenerjik reseptör alt tipleri üzerinden modüle ederek gösterdiğini düşündürmektedir. Serotonin ve noradrenalin yanıtlarını etkilememesi klinikte hipertansif etkileri görülen Venlafaksin'in farklı açıdan değerlendirilmesi gerektiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim was to understand the dose-dependent effects of the selective serotonin reuptake inhibitor Fluoxetine, the selective noradrenaline reuptake inhibitor Maprotiline and the serotonin/noradrenaline reuptake inhibitor Venlafaxine on the noradrenaline and serotonin contractile responses in isolated rat aortas. Wistar Albino rats? thoracic aortas were dissected and hung in isolated organ baths. They were incubated with low (10-8 M) and high (10-5 M) doses of antidepressants. Dose-response curves were obtained after administering increasing doses of noradrenaline and serotonin (10-9 M-10-4 M). Maximum contractile responses (Emax) and potency (pD2) were calculated. Fluoxetine decreased serotonin contractile responses (10-7: p=0.047 and 10-6: p=0.004) and increased noradrenaline contractile responses (10-7: p=0.041 and 10-6: p=0.042). The higher dose of Maprotiline decreased (10-9: p=0.007 and 10-8: p=0.001) noradrenaline contractile responses in endothelium-intact aortas and serotonin contractile responses in both endothelium-intact (10-7: p=0.021; 10-6: p=0.000; 10-5: p=0.000) and endothelium-denuded (10-7: p=0.027; 10-6 p=0.000; 10-5 p=0.000) aortas. Venlafaxine did not change noradrenaline and serotonin contractile responses. These results suggest that Fluoxetine operates by affecting non-neuronal noradrenaline and serotonin uptake mechanisms. Fluoxetine is reported to be hypotensive clinically; decreasing serotonin contractile responses and increasing noradrenaline contractile responses may cause changes in blood pressure. Maprotiline?s results are consistent with its clinical adverse effect, hypotension. It is thought that Maprotiline operates on noradrenaline contractile responses dose-dependently via adrenergic receptor subtypes and alters serotonin responses by affecting non-neuronal serotonin uptake mechanisms. Since Venlafaxine did not alter responses and is reported as hypertensive clinically, an explanation must be found elsewhere.