Sanatta etkileşim ve film sahnelerinin resimsel yorumlamaları
Interaction in art and pictorial interpretations of film scenes
- Tez No: 721589
- Danışmanlar: DOÇ. MESUT YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Sanat Tarihi, Fine Arts, Performing and Visual Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Sanatta Etkileşim, Disiplinler Arası, Film Sahneleri, Sinema, Fotoğraf, Interaction in Art, Interdisciplinary, Film Scenes, Cinema, Photography
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Tarihte sanatın diğer disiplinler ile etkileşim kurması her ne kadar ilk çağlara kadar uzansa da, bu etkileşim modernleşme (beraberinde sanayileşme) süreciyle hız kazanmıştır. 20. yüzyılın başlarından günümüze kadarki süreçte bilim ve teknoloji alanlarında pek çok gelişme olmuştur. Bu gelişmeler toplumların bakış açısını, etiğini, kültürünü ve kültürünün en önemli ürünü olan sanatını dönüştürmüştür. Bütün teknolojik ve bilimsel gelişmeler sanat disiplinlerinin birbirleri ile etkileşim oluşturmasını sağlamıştır. Sinema, resim, müzik, vb. gibi sanat dalları disiplinler arası etkileşim sürecinden geçmiş ve bu etkileşimler sonucunda sanat çoklu, girift bir yapıya kavuşmuştur. Bu kültürel değişim ve dönüşüm ortamında sanatçının kimliği saf bir şekilde kalmayıp değişmiştir. Resimlerin oluşturulmasında yol gösterici olan ana fikir açıklanıp, sanat tarihinde ki yerinde konumlandırılmaya çalışılırken nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Tez kapsamında sinema sanatını açıklamak için öncelikle Endüstri Çağına ve bu çağın olanaklarından hareketle icat edilmiş olan fotoğraf makinesine değinilmiştir. Bu tezin amacı sinema ve resim sanatının ilişkisini açıklamak ve film sahnelerinden yola çıkılarak oluşturulan resim, dijital manipülasyonlar ve video işlerini anlamlandırmak, bu yolla özgün bir sanatsal dil yakalamaktır. Ele alınan filme ait sahnenin bir anı, yapılan resimleri, dijital manipülasyonları ve videoları şekillendiren temel unsurdur. Film sahneleri yaratım sürecine yön veren temel unsur olarak görülse bile, ortaya çıkan işler yeni bir anlam bütünü oluşturur. Film sahnesi resimsel olarak yeniden yorumlanmış ve başka bir sanat disiplinine ait yeni ürün olarak kendine mal edilmiştir. Tez kapsamında yapılan resimler, yukarıda da belirtildiği gibi sinema ve resim sanatının birlikteliği ile şekillenmiştir. İzlenen filmde dikkat çekici bulunan ve seçilen bir sahneye yoğunlaşarak resimler oluşturulmuştur. Böylelikle disiplinler arası bir yaklaşım benimsendiği düşünülmektedir. Disiplinlerin birlikteliğinden faydalanılarak lisans döneminde 5 adet resim, yüksek lisans dönemindeyse 14 adet resim ve 1 adet video manipülasyonu yapılmıştır. Oluşturulan resimlerde tek bir tekniğe odaklanılmamıştır. Farklı imkân ve teknikler denenerek bu süreçte özgün bir resimsel dil oluşturulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although the interaction of art with other disciplines in history dates back to the first ages, this interaction has accelerated with the process of modernization (accompanied by industrialization). From the 20th century to the present, there have been many developments in science and technology. These developments have transformed societies' perspectives, ethics, culture, and art, which is the most essential product of their culture. All technological and scientific developments have enabled art disciplines to interact with each other. Cinema, painting, music, etc., branches of art such as these have gone through the process of interdisciplinary interaction; as a result of these interactions, art has gained a multiple and intricate structure. In this cultural change and transformation environment, the artist's identity did not remain pure but changed. In order to explain the art of cinema within the scope of the thesis, first of all, the Industrial Age and the camera that was invented based on the possibilities of this age were mentioned. This thesis aims to explain the relationship between cinema and the art of painting and make sense of the image, digital manipulations, and video works created based on the movie scenes, thus capturing a unique artistic language. A moment of the scene of the movie under consideration is the fundamental element that shapes the pictures, digital manipulations, and videos. Even if the movie scenes are seen as the main element that directs the creation process, the resulting works create a new whole of meaning. The movie scene was reinterpreted pictorially and appropriated as a new product belonging to another art discipline. The paintings made within the scope of the thesis, as mentioned above, have been shaped by the unity of cinema and painting. Pictures were created by concentrating on a scene that was found remarkable and selected in the watched movie. Thus, an interdisciplinary approach is considered to be adopted. By making use of the unity of the disciplines, 5 pictures were manipulated in the undergraduate period, and 14 pictures and 1 video manipulation were made in the graduate period. The images created are not focused on a single technique. In this process, an original pictorial language has been tried to be created by trying different possibilities and techniques.