Üniversite ağlarında siber güvenliğe etkieden faktörler
  1. Tez No: 721610
  2. Yazar: FERAT ÖNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ADALIER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi Güvenliği, Ağ Güvenliği, Siber Saldırı, Balküpü, Information Security, Network Security, Cyber Attack, Honeypot Application
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki baş döndüren hızlı değişme ve gelişmeler her alanda olduğu gibi eğitim alanının ortamını, kapsamını ve çehresini her geçen gün etkilemektedir. Bu değişme ve gelişmeler siber güvenlik konularını ön plana çıkarmaktadır. Bu çalışmanın amacı, üniversitede kullanılan bilgi sistem ağlarında siber güvenliğe etki eden iç faktörlerin incelenmesi, bu kapsamda bir balküpü uygulaması tasarlanarak ağ üzerindeki hareketlerin izlenmesi ve öğrencilerin siber güvenlik konusundaki farkındalıklarının anketle ölçülmesidir. Çalışmada nicel ve nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmada Uluslararası Kıbrıs Üniversitesinin Türkçe programlarında öğrenim gören 242 öğrencisine Akgün ve Topal'ın (2015)“Eğitim Fakültesi Son Sınıf Öğrencilerinin Bilişim Güvenliği Farkındalıkları”anketi ve yazarlar tarafından hazırlanan demografik forum uygulanmıştır. Kötü amaçlı yazılım veya kullanıcının yetkisiz erişimi, ağın ve uygulama sunucularının işleyişinde hatalara neden olabilmekte ve üniversitenin sağladığı bilgi sistem hizmetlerinde kesintiler oluşturabilmektedir. Bu sorunları ortaya çıkmadan önce tespit etmek ve gerekli güvenlik önlemlerini almak için üniversite iç ağında aynı üniversitenin bilgisayar salonunu kullanan ve üniversite bilgisayarlarının yanı sıra kişisel bilgisayarları ile de üniversite ağına bağlanan öğrencilere balküpü uygulaması ile bir çalışma yapılmıştır. Uygulamada toplanan veriler incelenmiş ve ağ güvenliğini etkileyen risk faktörleri belirlenmiştir. Araştırma sonucunda üniversitede kullanılan bilgi sistem ağlarında siber güvenliğe etki eden iç faktörler saptamış, üniversite öğrencilerinin bilişim güvenliği farkındalıklarının düşük seviyede olduğu, almaları gereken önlemler hakkında yeterince bilgi sahibi olmadıkları ve güvenliklerini sağlamak için yeterli seviyede önlem almadıkları görülmüştür. Balküpü uygulamasınca toplanan veriler, üniversite ağında, ağ içinden gelebilecek siber saldırıların olabileceğini göstermiştir. Bu araştırmada elde edilen bulgular üniversite ağlarında güvenliğe etki eden iç faktörlerin belirlenmesine, güvenliği artırmak için yapılacak teknik çalışmalara ve üniversite öğrencileri için hazırlanacak bilişim güvenliği farkındalığı çalışmalarına yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The rapid changes and developments in information and communication technologies affect the setup and scope of the education field, as in every field. These changes and developments highlight the cyber security issues. The aim of this study is to investigate the internal factors affecting cyber security in the information system networks used in the university, to monitor the movements on the network by designing a honeypot application, and to measure the awareness of the students on cyber security through a questionnaire. Quantitative and qualitative research methods were conducted in the study. In this study, the“Information Technology Security Awareness of Senior Students of the Faculty of Education”questionnaire developed by Akgün and Topal (2015) and a demographic form prepared by the authors were applied to 242 students studying in Turkish programs of Cyprus International University. Malware or unauthorized access by the user may cause problems in the functioning of the network and application servers and may interrupt the information system services provided by the university. In order to detect these problems and facilitate the necessary security measures before the emergence of related problems, a study was conducted with the use of a honeypot application for students using the university computer hall and/or those connected to the university network with their personal computers. The data collected in the application were examined and the risk factors affecting the network security were determined. As a result of this research, the following were determined: the internal factors affecting cyber security in the information system networks used in the university, the level of information security awareness of the university students was low, they did not have enough information about the precautions to be taken, and they did not take enough measures to ensure their security. Also, the data gathered by the honeypot application indicated that there may be cyber attacks within the university network. The findings of this study will help: to identify the internal factors affecting security in university networks, to develop technical studies to increase security, and to prepare information technology security awareness studies for university students.