Manevi bir tedavi yöntemi olarak dua
- Tez No: 721893
- Danışmanlar: DR. OSMAN BODUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Dua, maneviyat, dua metodu, manevi rehberlik, manevi tedavi yöntemi, Prayer, spirituality, method of prayer, spiritual guidance, spiritual treatment method
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Islamitische Universiteit Europa
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada duanın önemi ve duanın bir tedavi yöntemi olarak kullanılması konusu ele alınmıştır. Dua, maneviyat ve dinle ilişkilendirilerek maneviyat ve manevi rehberlik çerçevesi içerisinde değerlendirilmiştir. Bir giriş ve üç bölümden oluşan bu çalışmanın, birinci bölümünde dua ve maneviyat kavramlarının kavramsal çerçevesi, ikinci bölümünde manevi rehberlik kavramı, bunun insan fıtratının bir ihtiyacı olduğunu sadece İslami açıdan değil genel anlamda insanlığın bir ihtiyacı olduğuna vurgu yapılmıştır. Tezin üçüncü bölümünde ise duanın manevi bir tedavi yöntemi olması, insan üzerinde ruhsal ve fiziksel anlamda önemli bir etkiye sahip olması konusu ele alınmıştır. Yine bu bölümde duanın manevi rehberlik hizmetlerinde tedavi amaçlı bir yöntem olarak kullanılması konusu da ele alınmıştır. Ayrıca bu çalışmada dua üzerine yapılmış bilimsel araştırma sonuçları incelenmiş ve duanın müspet manada faydalarının olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, duanın insan üzerindeki etkisine bakılarak, duanın özellikle manevi rehberlik faaliyetlerinde kullanılması gereken bir metot olduğu ve bu hizmetin mutlaka uzman rehberler tarafından yapılması gereken bir uygulama biçimi olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the issue of using prayer as a precaution and a treatment method is discussed. Prayer is associated with spirituality and religion and is evaluated within the spiritual guidance context. The first part of this work consists of an introduction and three chapters. In the first chapter, the conceptual framework approach of prayer and spirituality is emphasized, then the concept of spiritual guidance is addressed in the second chapter, which discusses the necessity of spiritual guidance not only in Islamic sense but also in general sense. In the third chapter, praying is discussed as being a spiritual treatment method which has an important effect on the human being by spiritual and physical sense. This section also discusses the use of prayer as a therapeutic method in spiritual guidance in public services. In addition, during the course of study, scientific research results on prayer were examined and it was seen that prayer had beneficial effects. As a result, it has been concluded that praying is an effective method which should especially be used in spiritual guidance activities, and that this service must be done by expert by considering the influence of prayer on human being.