Amerika'da ve Türkiye işletmelerinde e-ticaretuygulamalarının karşılaştırılması
- Tez No: 721933
- Danışmanlar: DR. ŞAHİN AKBEROV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Elektronik Ticaret, Çevrimiçi Alışveriş Siteleri, Türkiye, ABD, Amazon, Gittigidiyor, Electronic Commerce, Online Shopping Sites, Turkey, USA, Amazon, Gittigidiyor
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Elektronik Ticaretin hızla gelişmesiyle internet üzerinden alışverişin tüketicilere kattığı faydalar sayesinde internetten alışveriş eğilimi de hızla artmıştır. Firmalar bu durumu yeni alışveriş siteleri oluşturarak fırsata çevirmektedirler. Bu çalışmanın amacı Amerika ve Türkiye'de ki e-ticaret alışveriş sitelerinin gelirleri, satış hacimleri, istihdam oranları ve ürün kategorilerinin ele alınarak karşılaştırılmasıdır. Bu çalışma betimsel yöntem kullanılarak incelenmiştir. Literatür taraması yapılarak kendi alanlarında lider olan Türkiye ve Amerika'da bulunan 3 alışveriş sitesi örneklem olarak ele alınarak araştırılmıştır. Araştırma sonucunda bu alışveriş sitelerinin gelirleri, satış hacimleri, ürün kategorileri ve istihdam oranları istatistik verilerle ortaya konmuştur. Bunun yanı sıra Türkiye ve Amerika'da elektronik ticarette aktif olarak alışveriş yapanların sayısı ve ürün-hizmet satın alım oranları ortaya konmuş ve bu oranlar kıyaslanmıştır. Elektronik ticaret kavramının ayrıntılı olarak ele alındığı bu çalışma 3 bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde elektronik ticaret hakkında tanımlar ve genel bilgiler; ikinci bölümünde elektronik ticarette alışveriş siteleri çeşitleri hakkında bilgiler verilmiştir. Son bölümde ise Türkiye ve ABD'de alışveriş siteleri hakkında genel bilgiler verilmiş ve örneklem olarak Türkiye'de kendi alanlarında lider olan Gittigidiyor, Markafoni ve Yemeksepeti; ABD'de ise istatistiklerde ilk 3 sırada yer alan Amazon, Wal-Mart ve eBay alınmıştır.
Özet (Çeviri)
While the globalization concept is getting expanded around worldwide, the companies must follow the technological improvement to survive in current world market. The pur-pose of this study is to compare the income, sales volumes, employment rates and product categories of e-commerce shopping sites in USA and Turkey. This study has been in-vestigated by using descriptive method. Literature search made and are leaders in their field in Turkey and USA shopping site 3 was investigated by considering it as a sample. Research of online shopping sites as a result of these revenues, sales volume, product categories and em-ployment rates has been demonstrated with statistical data. We divided our research in 3 parts, in the first part of research; definitions and general information about e-commerce, in the second part; information about the types of online shopping sites. In the third part we show some examples about online shopping sites in the USA and Tur-key. For example, 3 biggest online shopping sites in Turkey is Gittigidiyor, Markafoni and Yemeksepeti on the other hands in USA Amazon, Wal-Mart and EBay.