Baş ağrısı ile başvuran çocuklarda radyolojik görüntüleme bulguları ve tanıya katkısının değerlendirilmesi
Evaluation of neuroimaging findings and contribution to diagnosis in children WİTH recurrent headaches
  1. Tez No: 722082
  2. Yazar: MERYEM TURUÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILMAZ AKBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı başağrısı, nörogörüntüleme endikasyonları, MRG
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Baş ağrısı ile başvuran çocuklarda yapılan kraniyal görüntülemelerin ne kadarının doğru endikasyonla çekildiğini tespit etmek ve bu hastalarda saptanan kraniyal patoloji tiplerini göstermek ayrıca kraniyal görüntüleme istemi için uyarıcı özellik taşıyan faktörleri tespit etmek amaçlanmıştır. Alınacak ayrıntılı öykü, detaylı sistemik ve nörolojik muayene, laboratuvar tetkikleri, kraniyal görüntülemelerle karşılaştırılacak ve kraniyal görüntüleme için uyarı niteliği taşıyan faktörler tespit edilmeye çalışılacaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Temmuz 2019-Haziran 2020 tarihleri arasında Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Çocuk Nörolojisi Polikliniklerine baş ağrısı şikayeti ile başvuran 2-18 yaş arası hastaların bilgisayar ortamında dosyaları retrospektif tarandı. Hastalar IHS tarafından geliştirilen ICHD-III sınıflandırma sistemine göre konulmuş tanılarına göre gruplandırıldı. Kraniyal görüntülemeleri ile anamnez, muayene ve laboratuvar bulguları karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda 172 hastanın kayıtları retrospektif olarak incelendi. Hastaların 97'si kız (%56,4); 75'i erkekti (%43,6). Yaş aralığı 3-18 yaş idi. Hastaların yaş ortalaması 12,53±3,4 yıl olarak saptandı. Yaş gruplarına göre cinsiyet dağılımı değerlendirildiğinde anlamlı bir fark bulunmadı (p=0,93). Primer baş ağrıları grubunda 121, sekonder baş ağrıları grubunda 51 hasta vardı. Çalışmamızdaki 172 hastadan 166'sına MRG yapılmış ve bu hastalardan 158'inin nörolojik muayenesi normaldi. Nörolojik muayenesi normal olan ve nörogörüntüleme yapılan hastaların tümünde nörogörüntüleme sonucunda tedavi planı değişmemiştir. ix Sonuç: Baş ağrısı yakınması ile başvuran hastada ayrıntılı öykü, detaylı sistemik ve nörolojik muayene çoğu zaman yapılacak laboratuvar ve radyolojik tetkiklerden daha yol göstericidir. Nörolojik muayenesi normal, tekrarlayan baş ağrılı çocuklarda radyolojik değerlendirmenin katkısı düşüktür.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to determine how much of the cranial imaging performed in children presenting with headache with the correct indication, to show the types of cranial pathology detected in these patients, and to determine the factors that stimulate the cranial imaging request. The detailed history to be taken will be compared with detailed systemic and neurological examinations, laboratory tests, cranial imaging and the factors that are warning for cranial imaging will be determined. Method: The files of the patients aged 2-18 who applied to the Mustafa Kemal University Medical Faculty Hospital Pediatric Health and Diseases, Pediatric Neurology outpatient clinic with the complaint of headache between July 2019 and June 2020 were retrospectively scanned in computer environment. Anamnesis, examination and laboratory findings were compared with cranial imaging. Results: In our study, the records of 172 patients were analyzed retrospectively. 97 of the patients are girls (56.4%); 75 of them were male (43.6%). The age range was 3-18 years. The mean age of the patients was found to be 12.53 ± 3.4 (mean±std) years. The patients were grouped according to their diagnoses made according to the ICHD-III classification system developed by IHS. There were 121 patients in the primary headache group and 51 patients in the secondary headache group. MRI was performed in 166 out of 172 patients in our study, and the neurological examinations of 158 of these patients were normal. Having a normal neurological examination and in all patients who underwent neuroimaging, the treatment plan did not change as a result of neuroimaging. Conclusion: A detailed history, detailed systemic and neurological examination is more guiding than laboratory and radiological examinations in a patient presenting