Tekrarlayan baş ağrısı olan çocuklarda nörogörüntüleme bulguları ve tanıya katkısının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 596575
  2. Yazar: YAĞMUR HAZAL ŞADIRVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU ARHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı başağrısı, nörogörüntüleme endikasyonları, MRG, Pediatric headache, indications of neuroimaging, MRI
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Baş ağrısı, çocuk doktorlarının ve çocuk nörologlarının poliklinikte sık karşılaştığı çocuk ve adölesanlarda en sık hastaneye başvuru nedenleri arasındadır. Baş ağrısı olan hastada ayrıntılı öykü, detaylı sistemik ve nörolojik muayene çoğu zaman yapılacak laboratuvar ve radyolojik tetkiklerden daha yol göstericidir. Öyküsünde ve nörolojik muayenesinde anormallik olmayan çocuklarda nörogörüntüleme önerilmemektedir Çalışmamızda son 5 yılda üçüncü basamak bir üniversite hastanesinin çocuk nöroloji polikliniğine başvuran baş ağrısı olgularında nörogörüntülemenin tanıya katkısının değerlendirilmesi planlanmıştır. Çalışmamızda 842 hastanın kayıtları retrospektif olarak incelendi. Hastaların 486'sı kız (%57,7); 356'sı erkekti (%42,2). Yaş aralığı 2,5-18 yaş idi. Hastaların yaş ortalaması 12,3±3,8 yıl olarak saptandı. Hastalar IHS tarafından geliştirilen ICHD-III sınıflandırma sistemine göre konulmuş tanılarına göre gruplandırıldı. Primer baş ağrıları grubunda 667, sekonder baş ağrıları grubunda 175 hasta vardı. Çalışmamızdaki 842 hastadan 755'ine MRG yapılmış ve bu hastalardan 734'ünün nörolojik muayenesi normaldi. Nörolojik muayenesi normal olan ve nörogörüntüleme yapılan 734 hastanın %97'sinde (n=721) yapılan nörogörüntüleme sonucunda hastaların tedavi planı değişmemiştir. Gelişen teknoloji ile birlikte nörogörüntüleme imkanlarının artması, çekim süresini kısaltan cihazların yaygınlaşması ile sedasyon ihtiyacının azalması, ebeveynlerin endişeleri nedeniyle sosyal endikasyonun genişlemesi başağrısı şikayeti olan çocuklarda nörogörüntüleme sıklığını arttırmıştır. Gereksiz görüntülemelerin hastaneye maliyetinin yanı sıra, manyetik alan maruziyeti olası anestezi komplikasyonları akıldan çıkarılmamalı çocuk popülasyonda nörogörüntüleme kararı bilimsel veriler ışığında alınmalıdır
Özet (Çeviri)
Headache is one of the most common reasons for hospital visits among children and adolescents. Pediatricians and pediatric neurologists deal with headaches frequently. In patients with headaches, generally detailed patient history and systematic examination are more sufficient than laboratory and radiological analyses. Neuroimaging is not recommended in patients without abnormal findings in past medical history or neurological examination,. The purpose of this study was to evaluate the effect of neuroimaging on the clinical diagnosis process in patients with recurrent headache. Patients who admitted to Gazi University Pediatric Neurology department with headache in the past five years were evaluated. 842 patient files were evaluated retrospectively. 486 of the patients were girls(%57,7) and 356 were boys(%42,2).Mean age was 12,3(SD:3,8; Min:2,5-Max:18). Patients are categorized according to ICHD- III criteria. 667 patients had primary and 175 had a secondary headache. 755 patients applied MRI and 734 of that have a normal neurological examination. In 721(%97) patients who received MRI overall treatment plan did not change according to MRI findings. Advanced technology, increasing availability of neuroimaging devices, decreasing need for sedation with lower imaging time and increasing parent's concern lead to more frequent use of neuroimaging in pediatric headaches. Unnecessary imaging increase hospital costs, cause magnetic field exposure and also increase the risk of anesthetic complications. Decision of neuroimaging in pediatric headaches should be made with objective and scientific parameters.