Türkiye'de yaşayan Boşnaklarda kuşaklararası farklılıklar bağlamında kültürel kimlik pratikleri: Güney Marmara örneği
Cultural identity practices among Bosniaks living in Turkey: The case of South Marmara
- Tez No: 722135
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM SAĞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Bölge Çalışmaları, Sosyoloji, Göç, Boşnak, Kültürel kimlik, Regional studies, Sociology, Migration, Bosnian, Cultural identity
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bölge Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırma Türkiye'de yaşayan daha özelde Güney Marmara Bölümünde yaşayan Boşnakların kültürel kimliklerini analiz etmektedir. Analizin ilk aşamasında Türkiye'ye göç etme sürecinde yaşadıkları zorluklar ya da o döneme ait herhangi bir göç anlatısının hafızalarında yer kaplayıp kaplamadığı sorgulanmıştır. İkincil olarak ise Türkiye'de yeni bir hayat kurmuş olan Boşnakların Bosna'dan getirdikleri kültürel pratikleri ne denli devam ettirdiği sorgulanmıştır. Kültürel pratikler içerisinde Boşnak dilinin devamlılığı da araştırmanın kapsamı içinde yer almaktadır. Çalışmanın çıkış noktası küresel kültürün giderek görünürlüğünü artırması ve bu sebeple yerel kültürel pratiklerin zamanla silikleşmesi ya da kaybolmaya yüz tutması olmuştur. Çalışma nitel araştırma deseni ile yapılmış ve betimsel analiz tekniği kullanılmıştır.Veriler kartopu örneklem tekniği ile ulaşılan 9 Boşnak vatandaş ile gerçekleştirilmiştir.Bu Boşnak vatandaşlar Balıkesir,Bursa ve Çanakkale illerinde ikamet etmektedir. Görüşmeler yüz yüze yapılmış olsalar da pandemi nedeniyle oldukça güç olmuştur. Yaşlı ve göç anlatılarına daha hâkim oldukları varsayılan bireylerle açık hava ortamında ve pandemi kısıtlamalarına uygun şekilde görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Mülakat görüşmeleri yaklaşık olarak bir saat sürmüştür. Araştırma sonuçlarına bakıldığında dikkat çeken ilk nokta, göç anlatılarının yeni nesiller arasında giderek yok olmasıdır. Göç anlatılarının nesiller arası aktarımının sözlü olarak gerçekleştirilmesi bu iddiamızı güçlü kılmaktadır. Araştırmanın ikinci basamağı olan kültürel pratikler kısmında ise, giderek yaygınlaşan popüler kültür ve kent yaşamının artması kültürel pratiklerin uygulanma durumlarını da zayıflatmıştır. Boşnak dilinin genç nesiller arasında çok fazla tercih edilmediği sonucuna varılmıştır. Boşnak dilinin gerek yaşlı gerekse de genç nesil arasında sadece sözlü olarak varlığını devam ettirdiği araştırma sonucunda ulaştığımız veriler arasındadır.
Özet (Çeviri)
This research analyzes the cultural identities of Bosnians living in Turkey, more specifically in the Southern Marmara Region. In the first stage of the analysis, it was questioned whether the difficulties they experienced in the process of immigrating to Turkey or whether any migration narratives of that period took up space in their memories. Secondly, it has been questioned how much the Bosnians, who have established a new life in Turkey, continue the cultural practices they brought from Bosnia. The continuity of the Bosnian language in cultural practices is also included in the scope of the research. The starting point of the study was that global culture gradually increased its visibility and therefore local cultural practices faded or disappeared over time. The study was carried out with a qualitative research design and descriptive analysis technique was used. The data was carried out with 9 Bosnian citizens reached by snowball sampling technique. These Bosnian citizens He resides in the provinces of Balıkesir, Bursa and Çanakkale. gradually increased its visibility and therefore local cultural practices faded or disappeared over time. The study was carried out with a qualitative research design and descriptive analysis technique was used. The data was carried out with 9 Bosnian citizens reached by snowball sampling technique. These Bosnian citizens He resides in These Bosnian citizens He resides in the provinces of Balıkesir, Bursa and Çanakkale. Although the interviews were conducted face to face, they were quite troublesome due to the pandemic. Interviews were held with the elderly and individuals who are more familiar with migration narratives in an open air environment and under pandemic conditions. Interview interviews lasted approximately one hour. Considering the results of the research, the first point that draws attention is the disappearance of migration narratives among new generations. The verbal transmission of migration narratives between generations makes this claim strong. In the section of cultural practices, which is the second step of the research, the increasing popularity of popular culture and urban life has weakened the application of cultural practices. It has been concluded that the Bosnian language is not preferred much among the younger generations. It is among the data we have reached as a result of the research that the Bosnian language continues to exist only orally among both the old and the young generation.