Sinemada sömürge filmleri üzerinden Cezayir devriminin imgesel yansıması
The imagic reflection of the Algeria revolution in cinema through colonial films
  1. Tez No: 722136
  2. Yazar: MERİEM REMİLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURSEL BOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Cezayir devrimi, Sinemada Cezayir devrimi, Cezayir sineması, L'Opium Et Le Bâton filmi, La Bataille D'Alger filmi, Algerian revolution, Algerian revolution in cinema, Algerian cinema, Opium and the Stick movie, The Battle of Algiers movie
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medya ve İletişim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Sanatın tüm biçimleriyle insanlık tarihini belgelerden daha doğru yansıttığı söylenmektedir. Sinema, başlangıcından bu yana, etkili tarihsel olayların anlatımına güvenmiştir. Popüler talep ve geçmiş tarihsel dönemlerde önde gelen şahsiyetlerin yaşamları hakkında bilgi edinme arzusuna sahip olması nedeniyle, aynı zamanda tarihin yapımında büyük rol oynayan, hafızalarda kalmayı ve hayatlarını sonsuza dek anlatmayı hak eden insanları yüceltmektedir. Bu tarihi olayların anlatımı, tarihi belgelere veya o dönemi yaşayan tanıkların gerçek hikayelerine dayansa bile, yönetmenlerin görüşlerine göre anlatılır. Yönetmenin bu olaylara bakışı, onları sunma şeklini etkilemektedir. Yirminci yüzyılda meydana gelen en önemli tarihi olaylardan biri «Cezayir devrimi». Zamanın en büyük askeri gücünü yenen, cesaret ve fedakarlıkta unutulmaz dersler veren devrim olma özelliği taşımaktadır. Cezayir sineması doğrudan Cezayir devrimiyle ilgilidir, çünkü Cezayir'de sinema, devrimle başlamıştır. Cezayir sineması, Fransız sömürgecileri tarafından gizlenen karşı-anlatıyı sunmuştur. Ayrıca, birkaç sinema eseriyle Cezayir devriminin konusuna odaklanmıştır. Bu eserler, bir buçuk milyon şehidin hayatına mal olan geçmişi ölümsüzleştirmeye çalışmıştır. Cezayirliler ve yabancılar, özellikle sinema alanında çalışanlar, Cezayir devrimiyle ilgilenmiş ve bu savaş, her iki taraftan da o dönemi, siyasi, kültürel ve ideolojik arka planlarına dayalı olarak bir dizi sinematik esere çevirmek isteyen birçok yönetmen için zengin bir konu oluşturmuştur. Bu çalışma, sömürge filmler aracılığıyla sinemanın Cezayir Devrimi meselesini nasıl ele aldığını belirlemeyi amaçlamaktadır. Cezayirli yönetmen Ahmed Rachedi'nin yönettiği“L'Opium Et Le Bâton”ile İtalyan yönetmen Gillo Pontecorvo'nun yönettiği“La Bataille D'Alger”filmleri amaçlı örneklem yöntemi ile seçilmiştir. Bu bağlamda yabancı bir yönetmenin eseri ile Cezayirli bir yönetmenin eseri karşılaştırılmaktadır. Sinemanın devrimle ilgili aktardığı imgeleri keşfetmek, anlamak ve bu filmlerin devrim gerçeğini ne ölçüde yansıttığını belirlemek için her iki film de etnografik içerik analizi yöntemi ile incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
It is said that art in all its forms reflects the history of humanity more accurately than documents. Since its inception, cinema has relied on the narrative of influential historical events. Because to popular demand and a desire to learn about the lives of prominent characters in past historical periods, at the same time, it glorifies the people who played a great role in the making of history, who deserve to be remembered and to tell their lives forever. Even if the narration of these historical events is based on historical documents or true stories of witnesses living in that period, they are told according to the directors' views, the director's view of these events affects the way they present them. One of the most important historical events that took place in the twentieth century is the Algerian revolution. It is a revolution that defeated the greatest military power of the time and gave unforgettable lessons in courage and sacrifice. Algerian cinema is directly related to the Algerian revolution, because cinema in Algeria started with the revolution. Algerian cinema presented the counter-narrative hidden by the French colonialists. It also focused on the subject of the Algerian revolution with several cinematic works. These works tried to immortalize the past that cost the lives of one and a half million martyrs. Algerians and foreigners, especially those working in the field of cinema, were interested in the Algerian revolution and this war has created a rich subject for many directors who wanted to turn that period into a series of cinematic works based on their political, cultural and ideological backgrounds. This study aims to determine how cinema handled the Algerian revolution issue through colonial films. The films“Opium and the Stick”directed by Algerian director Ahmed Rachedi and“The Battle of Algiers”directed by Italian director Gillo Pontecorvo were selected by purposive sampling method. In this context, the work of a foreign director is compared with the work of an Algerian director. In order to discover and understand the images conveyed by the cinema about the revolution and to determine to what extent these films reflect the reality of the revolution, both films are analyzed by ethnographic content analysis method.