Yetişkinlerde çocukluk çağı travmalarının duygu düzenleme güçlüğü ile bilişsel çarpıtmalar arasındaki ilişkisi
Examination of the relationship of childhood traumas with emotion regulation difficulties and cognitive distortions among adults
  1. Tez No: 722151
  2. Yazar: ESRA ERGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ ŞARLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel Çarpıtmalar, Çocukluk Çağı Travmaları, Duygu Düzenleme Güçlükler, Childhood Traumas, Cognitive Distortions, Difficulties in Emotion Regulation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmada, erişkin bireylerde çocukluk çağı travmalarının, duygu düzenleme güçlüğü ve bilişsel çarpıtmalar arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmada yer alan 237 katılımcıya sosyo-demografik bilgi formu, Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği Kısa Formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği ve Bilişsel Çarpıtmalar Ölçeği uygulanmıştır. Araştırma, COVID 19 pandemisi dolayısıyla çevrimiçi anketler oluşturularak gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların çocukluk çağı travmaları, duygu düzenleme güçlüğü ve bilişsel çarpıtmaların karşılaştırılması amacıyla bağımsız örneklem t-testi ve ANOVA uygulanmıştır. Çocukluk çağı travmaları, duygu düzenleme güçlüğü ve bilişsel çarpıtmalar arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla Pearson Korelasyonu; yordayıcı etkinin incelenmesi için ise hiyerarşik regresyon analizi uygulanmıştır. Katılımcıların %59.1'inin kadın, %81.4'ünün bekar, %26.6'sının lisans mezunu, %54.9'unun bir işte çalışmadığı, %80.2'sinin orta düzey gelire ve %76.8'inin çekirdek aileye sahip olduğu belirlenmiştir. Araştırmada çocukluk çağı travmaları toplam puanı ve duygu düzenleme güçlükleri ile cinsiyet, medeni durum, kardeş sayısı değişkenleri arasında anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Bilişsel çarpıtmalar cinsiyet ve kardeş sayısı değişkenleri bakımından anlamlı farklılık göstermiştir. Çocukluk çağı travmaları fiziksel ihmal ve duygusal ihmal alt boyutları ile duygu düzenleme güçlüğü toplam puanıyla arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişki saptanmıştır. Duygu düzenleme güçlükleri ile bilişsel çarpıtmalar arasında pozitif yönde ve anlamlı ilişki saptanmıştır. Kendini suçlayıcı bilişsel çarpıtmaları olan kişilerin duygu düzenleme güçlüğü puanlarının yüksek oluşu anlamlı düzeyde yordanmaktadır. Çocukluk çağı travmalarının ise duygu düzenleme güçlüklerini anlamlı düzeyde yordamadığı sonucu elde edilmiştir. Araştırma bulguları, erken dönem yaşantılarının bireylerin duygu düzenleme becerileri bilişsel işlevleriyle bağlantısını göstermek açısından önemli katkılar sunmaktadır. İleri araştırmalarla sonuçların desteklenebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between childhood traumas, difficulty in emotion regulation and cognitive distortions in adults was investigated. Socio-demographic information form, Short Form of Difficulty in Emotion Regulation Scale, Childhood Trauma Scale and Cognitive Distortion Scale were applied to 237 participants in the study. The research was carried out by creating online surveys due to the COVID 19 pandemic. Independent sample t-test and ANOVA were applied to compare the participants' childhood traumas, emotion regulation difficulties, and cognitive distortions. Pearson Correlation to examine the relationship between childhood traumas, emotion regulation difficulties and cognitive distortions; hierarchical regression analysis was used to examine the predictive effects among variables. It was determined that 59.1% of the participants were women, 81.4% were single, 26.6% had a bachelor's degree, 54.9% did not work, 80.2% had a medium income and 76.8% had a nuclear family. In the study, significant differences were found between the total score of childhood traumas and emotional regulation difficulties, and the variables of gender, marital status, and number of siblings. Cognitive distortions differed significantly in terms of gender and number of siblings. A positive and significant relationship was found between the physical neglect and emotional neglect sub-dimensions of childhood traumas and the total score of emotional dysregulation. A positive and significant relationship was found between emotion regulation difficulties and cognitive distortions. People with self-blaming cognitive distortions have a high emotional regulation difficulty score, which is predicted significantly. It was concluded that childhood traumas did not significantly predict emotion regulation difficulties. Research findings provide important contributions in terms of showing the connection of early life experiences with cognitive functions of individuals' emotion regulation skills. It is thought that the results can be supported by further studies.