Deneysel olarak hafif kafa travması oluşturulan ratlarda serum myelin basic protein düzeyinin ilk altı saatlik seyri
The first SİX-HOUR course of serum myelin basic protein (MBP) levels in rats with experimental head trauma
- Tez No: 722209
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM ÇIKRIKLAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Kafa Travması, Acil Servis, Myelin Basic Protein, Bilgisayarlı Tomografi
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Tüm travma grubunun yaklaşık olarak üçte birini kafa travmaları oluşturmaktadır. Günümüzde kafa travması sonrası beyin hasarının varlığını saptamada kullanılan en ideal yöntem beyin bilgisayarlı tomografidir. İdeal olduğu kadar maliyetli de olduğu ve hastayı zararlı ışınlara maruz bıraktığı için başka yöntemler araştırılmaktadır. Günümüzde yapılan çalışmalar ile beyin hasarı ardından kana salınan çeşitli nörokimyasal maddeler olduğu tespit edilmiştir. Çalışmamızda güncel belirteçlerden biri olan Myelin Basic Protein kan düzeyinin tanısal etkinliği araştırılmıştır. Deneysel olarak oluşturulmuş aynı şiddetteki izole kafa travmasına maruz bırakılan sıçanlardan travma sonrası 2., 4., ve 6. saatte venöz kan örnekleri alınarak kontrol grubu ile karşılaştırılmıştır. Kontrol grubu ile kafa travmasına maruz bırakılıp 2. ve 4. saatte kan alınan grupların Myelin Basic Protein seviyeleri arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Kafa travması sonrası 6. saatte kan alınan grupta ise kontrol grubu ile karşılaştırıldığında anlamlı miktarda düşme saptanmıştır. Bu sonuç ile Myelin Basic Protein'nin tek başına kafa travmasını göstermede anlamlı olmayacağı çıkarımı yapılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Head injuries account for approximately one-third of the entire trauma group. Today, the most ideal method used to detect the presence of brain damage after head trauma is brain computed tomography (CT). Other than being ideal, CT is both expensive and exposes patients to harmful radiation, hence the need for alternative diagnostic methods. Studies conducted today have revealed the presence of various neurochemical substances released into the blood stream after brain damage. In our study, we investigated the diagnostic efficiency of Myelin Basic Protein (MBP) blood level, which is one of the current markers. 2.,3. and 6. hour venous blood samples were taken from rats subjected to experimentally induced isolated head trauma of the same severity. There was no significant difference between the MBP levels of the control group and the blood drawn at the 2nd and 4th hours from head trauma groups. A significant decrease was found in blood taken at the 6th hour after head trauma when compared to the control group. With this result, it can be concluded that MBS alone will not be significant in the diagnosis of head trauma. Key words : Head Trauma, Emergency Department, Myelin Basic Protein, Computed Tomography