Akademisyen çiftlerde iş-aile çatışmasının akademik performans ve işyerinde duygusal iyi oluşa etkisi
The impact of work-family conflict on academic performance and emotional well-being at workplace in academician couples
  1. Tez No: 722256
  2. Yazar: KORAY ÇETİNCELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKER HÜSEYİN ÇARIKÇI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş-Aile Çatışması, Aile-İş Çatışması, Aşırı Rol Yükü, İşyerinde Duygusal İyi Oluş, Kendi Duygularını Değerlendirme, Akademisyen Çiftler, Work-Family Conflict, Family-Work Conflict, Role Overload, Emotional Well-being at Workplace, Self-Emotion Appraisal, Academician Couples
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
Bu çalışmanın amacı, akademisyen çiftlerin yaşadıkları iş-aile çatışması, aşırı rol yükü algısı ve kendi duygularını değerlendirme yeteneğinin akademik performansları ve işyerindeki duygusal iyi oluşlarına etkisini, bir model çerçevesinde test etmek ve incelemektir. Aşırı rol yükü boyutları ve kendi duygularını değerlendirme yeteneğinin iş-aile ve aile-iş çatışmaları üzerindeki etkisinin belirlenmesinin yanı sıra bu iki değişkenin işyerinde duygusal iyi oluşa ve akademik performansa olan etkilerinde, iş-aile/aile-iş çatışmasının aracılık etkisinin tespiti ve değişkenler arasındaki ilişkide cinsiyetin düzenleyici rolü ve etkisinin belirlenmesi de amaçlanmaktadır. Çalışmanın örneklemini dört kamu üniversitesinde çalışan 340 akademisyen çift oluşturmaktadır. Analiz sonuçlarına göre; akademisyen çiftlerin aşırı rol yükü algılarının iş-aile çatışması üzerinde pozitif bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Yaşanılan iş-aile çatışmasının işyerinde duygusal iyi oluşu, aile-iş çatışmasının da akademik performansı negatif yönde etkilediği bulunmuştur. Akademisyenlerin kendi duygularını değerlendirme yeteneklerinin iş-aile çatışması üzerinde negatif, işyerinde duygusal iyi oluş ve akademik performans üzerinde ise pozitif etkisi olduğu bulunmuştur. Ayrıca aşırı rol yükü boyutlarından yetememe algısının işyerinde duygusal iyi oluşu negatif yönde etkilediği bulgusu çalışmanın bir diğer sonucudur. Kadın akademisyenlerde iş-aile/aile-iş çatışmasının ve yetememe algısının akademik performans ve işyerinde duygusal iyi oluş üzerindeki olumsuz etkileri mevcut iken, erkek akademisyenlerde bu olumsuz etkiler görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to test and examine the impact of academician couples on their work-family conflict, perception of role overload and the ability to self-emotion appraisal on academic performance and emotional well-being in the workplace. It is aimed to determine the impact of role overload dimensions and the ability to self-emotion appraisal on work-family and family-work conflicts and to determine the mediating effect of the work-family/family-work conflict in the effects of these two variables on academic performance and emotional well-being in the workplace. And also, the moderating role and effect of the gender in the relationship between variables is aimed at determining. The participants of the study were couples of 340 academicians working at four public universities. According to the analysis results, it has been determined that the perceptions of work overload of academic couples had a positive effect on work-family conflict. It was found that work-family conflict negatively affects emotional well-being in the workplace, and also family-work conflict negatively affects academic performance. It has been found that academics' ability to self-emotion appraisal has a negative effect on work-family conflict, a positive effect on emotional well-being in the workplace and academic performance. In addition, perception of insufficiency which is the role overload dimension affects emotional well-being negatively in the workplace is another result of the study. While work-family/family-work conflict and perception of insufficiency have negative effects on academic performance and emotional well-being in the workplace among female academicians, these negative effects were not observed in male academicians.