Kahramanmaraş'ta yaşayan Suriyeli sığınmacı kadınların Suriye ve Türkiye'deki durumlarının kadınlar coğrafyası açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the situation in Syria and Turkey in terms of women's geography Syrian refugee women living in Kahramanmaraş
- Tez No: 722309
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Sosyoloji, Geography, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Suriyeli Sığınmacı Kadınlar, Kadınlar Coğrafyası, Kahramanmaraş, Migration, Syrian Refugee Women, Women's Geography, Kahramanmaraş
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu yüksek lisans tezi Suriyeli sığınmacıların göçünün coğrafi ve feminist bakış açısından“Kahramanmaraş ve Suriyeli Kadın Sığınmacılar”özelinde kadınlar coğrafyası bağlamında ele alındığı bir çalışmadır. Suriye iç savaşının 2011 yılında başlamasının ardından Suriyeli sığınmacılar olarak kadınlar ve çocuklar göçün en fazla etkilenen unsurları olmuş, Türkiye'de Kahramanmaraş'ı çeşitli nedenlerden dolayı kendilerine yaşam alanı olarak seçmişlerdir. Kahramanmaraş'a adaptasyonları oldukça uzun ve zorlu bir süreci gerektiren sığınmacıların dil, etnik köken, kültür gibi değişen etkenlerle buradaki yaşama uyum sağlamaya çalıştıkları ortaya konulmuştur. Çalışmada ilk olarak göç, kadın ve coğrafya ekseninde“Suriyeli sığınmacı kadınların sosyoekonomik ve sosyokültürel değişimleri”, disiplinler arası bir yaklaşımla ele alınmış; göçün yapısı ve kuramları ile kadınların göçü arasında bağlantılar kurulmuştur. Çalışmanın örneklemini, Kahramanmaraş'taki Dulkadiroğlu ve Onikişubat merkez ilçelerinde yaşayan Suriyeli sığınmacı kadınlar oluşturmuştur. Çalışmada nicel ve nitel araştırma yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Nicel yöntem olarak anket yöntemi, nitel yöntem olarak da derinlemesine mülakat yöntemi kullanılmıştır. Anket, farklı günlerde basit tesadüfi örneklemle 56 katılımcıya, derinlemesine mülakat ise amaçlı örneklemle 60 dakikalık görüşme süreleriyle 12 katılımcıya uygulanmıştır. Anket verilerinin analizi SPSS 26 programında analiz edilirken, derinlemesine mülakat sonucu elde edilen bilgiler betimsel analiz yöntemiyle analiz edilip, yorumlanmıştır. Katılımcıların sorulara cevapları hiç değiştirilmeden olduğu gibi bulgular kısmına aktarılmıştır. Sonuç kısmında göç coğrafyası ve kadınlar coğrafyası açısından Suriyeli kadın sığınmacıların sosyokültürel ve sosyoekonomik özelliklerinin genel durumu ortaya konulmuştur. Suriyeli kadın sığınmacıların uyum temel sorunları, sosyoekonomik ve sosyokültürel özelliklerinin değişimi ve uygulanabilir çözüm önerilerine sonuç kısmında yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This master's thesis is a study in which the migration of Syrian refugees is discussed from a geographical and feminist point of view, in the context of women's geography, in particular,“Kahramanmaraş and Syrian Women Refugees”. After the Syrian civil war started in 2011, women and children as Syrian refugees were the most affected elements of migration, and they chose Kahramanmaraş as their living space for various reasons in Turkey. It has been revealed that asylum seekers, whose adaptation to Kahramanmaraş requires a very long and difficult process, try to adapt to life here with changing factors such as language, ethnicity and culture. In the study, firstly, the socioeconomic and socio-cultural changes of Syrian refugee women in the axis of migration, women, and geography were handled with an interdisciplinary approach, and connections were established between the structure and theories of migration and the migration of women. The sample of the study consisted of Syrian refugee women living in the central districts of Dulkadiroğlu and Onikişubat in Kahramanmaraş. Quantitative and qualitative research methods were used together in the study. The survey method was used as a quantitative method and the in-depth interview method was used as a qualitative method. The survey was applied to 56 participants with simple random sampling on different days, and the in-depth interview was applied to 12 participants with a 60-minute interview with purposeful sampling. While the analysis of the survey data was analyzed in the SPSS 26 program, the information obtained as a result of the in-depth interview was analyzed and interpreted with the descriptive analysis method. The answers of the participants to the questions were transferred to the findings section without any changes. In the conclusion part, the general situation of the socio-cultural and socio-economic characteristics of the Syrian women refugees in terms of the geography of migration and the geography of women has been revealed. The main problems of adaptation of Syrian women asylum seekers, the change of their socioeconomic and socio-cultural characteristics, and applicable solutions are given in the conclusion part.