Suriyeli sığınmacıların Kahramanmaraş Çadır Kent'te yaşam koşulları ve adaptasyon sorunları
Living conditions and adaptation problems of Syrian asylum seekers in Kahramanmaras Tent City
- Tez No: 393657
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET GÜRBÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Sosyoloji, Geography, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kahramanmaraş, Göç, Çadır Kent, Suriye, Sığınmacı, Uyum, Kahramanmaras, Migration, Tent City, Syria, Asylum-Seeker, Adaptation
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Genel olarak ekonomik, siyasi, kültürel ve demografik sebeplerle ortaya çıkan göç hareketleri genel tanımıyla insanların bulundukları mekânlardan farklı mekânlara doğru yer değiştirmesidir. Kendi iç dinamikleri içerisinde kollara ayrılan göç olgusunun alt kollarından biri de zorunlu göçlerdir. Baskı rejimleri, şiddet olayları, can güvenliği endişesi, iç savaşlar ve çatışma durumları gibi olumsuz olaylar insanların daha güvenli ve huzurlu bir yaşam alanı bulabilmek amacıyla zorunlu olarak ülke dışına göç etmeleriyle sonuçlanabilmekte, böylece mülteci ve sığınmacı kavramları ortaya çıkmaktadır. Ayrıca göç sonucunda belirli bir topluluğu terk ederek yeni bir topluluk içine giren kişilerin, yeni toplumsal ilişkiler kurmaları da gerekmekte ve bu durum uyum (adaptasyon) sorunu yaşamalarına da sebep olmaktadır. 2011 yılında Suriye'de başlayan iç çatışma ve savaş ortamından kaçan Suriyelilerin Türkiye tarafından kabul edilmeleriyle başlayan süreç ve ardından yaşanan uyum sorunları çalışmanın özünü oluşturmaktadır. Çalışma alanı olarak Kahramanmaraş Çadır Kent'i seçilmiştir. Çalışmanın amacı Suriyeli sığınmacıların Türkiye'de bulunmaktan memnun olma durumlarını ve sosyo-kültürel açıdan Türkiye'ye uyum düzeylerini belirlemek; cinsiyet, bulunma süreleri ve geldikleri şehirlere göre uyum düzeylerinde anlamlı farklılıkların olup olmadığını ortaya koyarak geleceğe yönelik plan ve politikaların saptanmasını kolaylaştırmak; çadır kentte yaşadıkları sorun ve beklentileri ortaya koyarak çözüm önerileri sunmaktır. Bu amaca ulaşabilmek için açık uçlu 5, kapalı uçlu 22 ve likert ölçekte 37 sorudan oluşan anket 298 Suriyeli katılımcıya uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS for Windows 21 programı ile betimsel analiz ve Ki-Kare testine tabi tutulmuştur. Ulusal ve uluslararası kuruluşlardan Suriyeli sığınmacılara ait bilgiler temin edilerek ArcGIS 10.2 yazılımıyla haritalandırılmıştır. Kampa gelen sığınmacıların ağırlıklı olarak Türkiye'ye komşu şehirlerinden geldikleri, kampın kuruluşundan itibaren buraya yerleşen sığınmacıların büyük çoğunluğunun burada ikamet ettiğini ve ayrılmak istemedikleri, çadırda yaşamaktan yüksek oranda şikâyetçi oldukları, sığınmacıların neredeyse tamamına yakını Türkiye'de kalıcı olarak kalmayı düşünmediği, sığınmacıların ilk geldikleri zamanlara kıyasla kendilerini Türkiye'de daha rahat hissettikleri, Türkiye'ye ve Türk yaşantısına uyum sağlamaya istekli olmalarına rağmen hala alışma sürecinde oldukları sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Generally, migration is a movement of people from place to place that occurs by reason of economic, political, and demographic reasons. One of the sub-branch of migrations are also forced immigration. This may result in migration of people out of the country to find a more secure and peaceful living space because of adverse events such as oppressive regimes, violence, life safety concerns, civil war and conflict situations. Thus definition of refugees and asylum seekers occurs. As a result of the migration persons entering into a new community, they must also establish new social relations and this situation causes adaptation problems in their life. The basis of study occurs that the Syrians who escaped from civil conflict and war began in the country; with accept by Turkey in 2011 and then experienced their adaptation problems. The study area is Kahramanmaras Tent City. The aims of the study are determine the Syrian refugee's satisfaction degree in Turkey and their socio-cultural perspectives level of adaptation to Turkey. Another aim is determine whether there is a significant difference or not in their adaptation levels considering with by their gender, length of their stay and they came by city and, to facilitate the detection of future plans and policies. Finally to find solutions which have problems and expectations in the camp life. To achieve this goal, 5 open-ended, closed-end 22 and a likert scale questionnaire consisting of 37 questions was administered to 298 participants Syrians. The resulting data was evaluated descriptive analysis and chi-square test with SPSS for Windows 21.0 software. Providing information to Syrian refugees by national and international organizations converted into map with ArcGIS 10.2 software. At the end of the study, it is understood that asylum-seekers, who live in the tent city, mostly came from neighbor border cities of Syria to Turkey, asylum-seekers who are since the establishment of camps settled here mostly residence here and people don't want leave from the camp, they are complaining about the high rates of living in tents, almost all asylum seekers to remain temporary in Turkey and they will not be settled, compared to first arrived time asylum seekers feel more comfortable in Turkey, despite being willing to adapt to Turkey and Turkish lifestyle, people still in the adaptation process.