Irak'ta merkez – çevre etkileşimi ve dış ilişkilerdeki yansımaları central environmental interaction in Iraq and its implications for foreign relations
- Tez No: 722401
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSAMETTİN İNAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Irak, Merkez – Çevre, Modern Dünya Sistemi, Wallerstein, Center – Periphery, Iraq, Modern World System, Wallerstein
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Irak'ta hayatın hemen hemen her aşamasında olduğu gibi, devlet yapısında, dış işlerinde ve karar alma süreçlerinde de 2003 yılından sonra çok büyük değişiklikler meydana gelmiştir. 2003 yılından sonra Irak dış politikasında meydana gelen bu büyük değişiklikler, bu bağlamda yapılan çalışmaları da etkilemiştir. Öyle ki, 2003 yılı Irak'ın uluslararası ilişkileri için diğer tüm alanlarda olduğu gibi bir kırılma noktası olmuş ve bu dönem öncesinde yapılan çalışmaların her biri günümüzde birer siyasi tarih çalışması olarak yer bulmuştur. Bu çalışmada Wallerstein'in Modern Dünya Sistemi yaklaşımı bağlamında merkez – çevre ilişkileri analiz edilmiş ve Irak'ın bu bağlamdaki konumu üzerinde durulmuştur. Irak, günümüzde bir çevre devlet konumundadır. Bilhassa 2003 yılındaki Amerikan İşgalinden ve 2014 – 2017 yılları arasında patlak veren iç savaştan sonra ülke hayli yıpranmıştır. Irak ekonomisi petrol endüstrisi çerçevesinde gelişmektedir. Ülke ekonomisinde tek bir sektörün ağırlığının hissedilmesi, ülkenin hammadde ihraççısı pozisyonu, gelir eşitsizliği gibi kavramlar, merkez – çevre ilişkisinde gelişmelerin Irak'ın aleyhinde olmasına yol açmaktadır.
Özet (Çeviri)
As in almost every stage of life in Iraq, great changes have occurred in the state structure, foreign affairs and decision-making processes after 2003. These major changes in Iraq's foreign policy after 2003 have also affected the studies carried out in this context. So much so that 2003 was a breaking point for Iraq's international relations, as in all other fields, and each of the studies carried out before this period has found its place as a political history study today. In this study, center-periphery relations were analyzed in the context of Wallerstein's Modern World System approach and the position of Iraq in this context was emphasized. Today, Iraq is a periphery state. Especially after the American Occupation in 2003 and the civil war that broke out between 2014 and 2017, the country was pretty worn out. The Iraqi economy is developing within the framework of the oil industry. Concepts such as feeling the weight of a single sector in the country's economy, the country's position as a raw material exporter, and income inequality cause the developments in the center-periphery relationship to be against Iraq.