Hindistan'ın bölgesel güç olarak yükselişi ve Çin ile ilişkileri
  1. Tez No: 722495
  2. Yazar: GÖKHAN BİRCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. Özker KOCADAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Economics, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Çin, Hindistan, Bölgesel Güç, Güç Geçiş Teorisi
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada, Soğuk Savaş'ın sona ermesi ile yapmış olduğu ekonomik reformlar sayesinde, yükselen bir güç olarak ön plana çıkan Hindistan'ın gelişimi ve mevcut durumu incelenerek, komşusu ve rekabet içerisinde olduğu Çin ile ilişkilerinin geleceğine dair varsayımlar değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmede iki ülkenin mevcut durumu, tarihsel ilişkileri, rekabet ve sorun alanları ile işbirliği yaptığı konular bulunmaktadır. İki ülke ilişkilerinin değerlendirilmesinde güç geçiş teorisi ve temel kavramları olan; güç, nüfus, ekonomik güç, politik güç, rekabet, hiyerarşik düzen ve memnuniyet durumu kavramlarından faydalanılmıştır. Bu kavramlar yardımıyla iki ülke arasında 1990'lı yıllardan itibaren olumlu yönde ilerleyen ilişkiler ve sorun alanları incelenmiştir. İncelemenin sonunda yine güç geçiş teorisine göre iki ülke ilişkilerinin geleceğine dair yorumlar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In my thesis, the economic reforms that the Cold War has made with the end of the Cold War have examined the development and current situation of India, which has come to the forefront as a rising power, and assessed the future implications of China's relations with its neighbors and competitors. These assessments include the current situation of the two countries, historical associations, issues of cooperation with the competition and problem areas. In the evaluation of the relations between the two countries, the theory of power transition and basic concepts; power, population, economic power, political power, competition, hierarchical order and satisfaction. With the help of these concepts, relations and problem areas that have progressed positively since the 1990s have been examined between the two countries. At the end of the review, according to the theory of power transition, comments on the future of the relations of the two countries were made. Keywords : China , India, Regional Power, Power Transition Theory.