A psychoanalytical analysis of the need for naming and the importance of names through 'The book of proper names,' 'The handmaid's tale,' 'The earthsea' and 'The name of the wind'
'özel isimler sözlüğü,' 'Damızlık kızın öyküsü,' 'Yerdeniz' ve 'Rüzgarın adı' kitapları üzerinden isimlendirme ve isimlerin öneminin psikanalitik incelemesi
  1. Tez No: 722635
  2. Yazar: FATMA ALTINÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP TALAY TURNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Psikoloji, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, Psychology, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İsim, Özcülük, Yapısalcılık, Postyapısalcılık, Blumenberg, Name, Essentialism, Structuralism, Post-structuralism, Blumenberg
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel İncelemeler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmanın amacı, erken tarihte insanların dilleri nasıl oluşturmaya başladıklarına ve bilinen tarihte insanların takip ettiği yöntem ve törenlerin takip ettiği, insanların kişileri ve şeyleri isimlendirme sebeplerini incelemektir. Bütün dünyada farklı kültürlerden insanların isimlerini nasıl kazandıkları, örneklerle açıklanmaktadır. Ailelerin çocuklarına isim verirken takip ettikleri farklı metot ve sebepler, ikinci bölümün ikinci kısmında açıklanmaktadır. Ancak, isimlerin ve isimlendirmenin mantığının arkasında yatan psikanalitik ve felsefi açıklama nedir? Bu arkaplan, Hans Blumenberg, Sigmund Freud ve Jacques Lacan'ın öğretileriyle verilmektedir. Hans Blumenberg'in Work on Myth kitabı, insanların şeyleri ve insanları nasıl ve neden isimlendirmeye başladıklarını ve bunların ne demek olduğunu açıklar. Blumenberg bu açıklamaları yaparken, sıklıkla Sigmund Freud'a ve onun Angst teorisine atıfta bulunur. Bu sebeple, Sigmund Freud'un“korku ve anksiyete”üzerine görüşleri ve the Uncanny makalesi incelenmektedir çünkü bu iki çalışma birbiriyle ilişkilidir ve isimsizlik, tekinsizdir ve dolayısıyla da korkulur. Bu noktada Lacan'ın kaygı/anksiyete ve dilin önemi üzerine olan görüşlerine yer verilmiştir; zira isimlerin önemini les symbolique içinde göstermektedir. Blumenberg, Freud ve Lacan'ın bu teorileri, şu romanlarda örneklenmiştir: The Kingkiller Chronicle (The Name of the Wind), A Wizard of Earthsea and The Handmaid's Tale.
Özet (Çeviri)
The aim of this dissertation is to look into how human begins started to form languages in the early history and the reasons for why they started to name things and humans, which is followed by the ways and rituals that human beings have been following for the known history. How people earned their names in different cultures all around the world is given with examples. Different reasons and methods that parents follow when naming their children is also explained in the second part of the second chapter. However, what is the psychoanalytical and philosophical background that lies behind the reason for names and naming? This background is given through the teachings of Hans Blumenberg, Sigmund Freud, and Jacques Lacan. Blumenberg's Work on Myth explains how and why humans started to name things and people and what they mean. When Blumenberg is giving these explanations, he often refers to Sigmund Freud and his theory on Angst. Therefore, Sigmund Freud's ideas on“fear and anxiety”are also examined as well as his article the Uncanny as they are related, and namelessness is seen uncanny and thus feared. Here, Lacan's theory on anxiety and the importance of language is also examined as it shows the importance of names in les symbolique. These theories of Blumenberg, Freud and Lacan are exemplified in the novels: The Kingkiller Chronicle (The Name of the Wind), A Wizard of Earthsea and The Handmaid's Tale.