Endometrial örnekleme yapılan meme kanseri tanılı hastaların klinik ve histopatolojik sonuçlarının retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the clinical and histopathological results of patients with breast cancer diagnosed who underwent endometrial sampling
- Tez No: 722700
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ANIL ONAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Tamoksifen, Aromataz İnhibitörü, Meme Kanseri, Endometrial Patoloji, Tamoxifen, Aromatase İnhibitor, Breast Cancer, Endometrial Pathology
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Giriş ve amaç : Endometrial örnekleme yapılan meme kanseri tanılı hastaların klinik ve histopatolojik sonuçlarının retrospektif olarak değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve yöntem : Meme kanseri tanılı tamoksifen ve aromataz inhibitörü kullanan 48 hastanın endometrial biyopsi sonuçları retrospektif olarak incelendi. Hastalar endometrial biyopsi sonuçlarına göre normal ve anormal patoloji sonucu olanlar olarak iki farklı grup oluşturuldu. Hastaların endometrial örnekleme öncesinde kaydedilmiş olan yaş, parite, tamoksifen ve aromataz inhibitörü kullanım süresi, menopoz durumu, başvuru şikayeti, patoloji sonuçları ve kemoradyoterapi tedavisi alma durumu karşılaştırıldı. Bulgular : Endometrial patolojilerin dağılımına göre; endometrial biyopsi sonuçlarının %39.6'sı endometrial polip, %6.3'u hiperplazi, %4.2'si endometrium kanseri ve %49.9'u normal histoloji olarak değerlendirildi. Hastaların başvuru şikayetleri arasında en çok vaginal kanama yer almaktadır. Premenopozal hastaların % 21.2'sinin ve postmenopozal hastaların %89.7'sinin vaginal kanama şikayeti mevcuttu. Tamoksifen ve aromataz inhibitörü kullanım süresi 36 ay ve üzerinde olanlarda hiperplazi ve kanser gelişme oranı; 36 ayın altında kullanım süresi olanlardan anlamlı olarak fazla değildi. Sonuç : Endometrial biyopsi alınan tamoksifen ve aromataz inhibitörü kullanan hastaların büyük çoğunluğu semptomatik olup, endometrial polip en sık karşılaşılan patolojiydi.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to retrospectively evaluate the clinical and histopathological results of patients with breast cancer who underwent endometrial sampling. Materials and methods: Endometrial biopsy results of 48 patients diagnosed with breast cancer using tamoxifen and aromatase inhibitors were analyzed retrospectively. According to the endometrial biopsy results of the patients, two different groups were formed as those with normal and abnormal pathology results. The age, parity, duration of tamoxifen and armatase inhibitor use, menopause status, admission complaint, pathology results, and chemoradiotherapy treatment were compared. Results: According to distribution of endometrial pathologies; endometrial biopsy results were evaluated as 39.6% endometrial polyp, 6.3% hyperplasia, 4.2% endometrial cancer and 49.9% normal histology. Vaginal bleeding was the most common complaint among patients. 21.2% of premenopausal patients and 89.7% of postmenopausal patients had complaints of vaginal bleeding. Hyperplasia and cancer development rates were not found significantly higher in those who used tamoxifen and aromatase inhibitors for 36 months or more than those with a duration of use less than 36 months. Conclusion: The majority of patients using tamoxifen and aromatase inhibitors with endometrial biopsy were symptomatic, and endometrial polyp was the most common pathology.