Üniversite öğrencilerinde travmatik yaşam olayları ile baş etme tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between traumatic life events and coping attitudes in university students
- Tez No: 722723
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Trauma, Coping, Traumatic event
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Üniversite öğrencilerinde travmatik yaşam olayları ile baş etme tutumları arasındaki ilişki irdelenmiştir. Araştırma için İstanbul Gelişim Üniversitesi öğrencilerinden oluşan, 100 ü kadın ve 100 ü erkek olmak üzere toplamda 200 katılımcıya ulaşılmıştır. Araştırmada Yaşam Olayları Kontrol Listesi-5 kullanılarak katılımcıların travmaları saptanmış ve baş etme tutumları, cinsiyet yaş ve eğitim değişkeni ele alınarak irdelenmiştir. Araştırma verileri Google Form üzerinden toplanmıştır. Yapılan istatistikler sonucunda Başa Çıkma Tutumları Değerlendirme Ölçeği ile Yaşam Olayları Kontrol Listesi arasında anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Sonuçlar, kadınların erkeklere oranla daha yüksek yaşam olaylarına maruz kaldığı ve kadınların erkeklere oranla daha yüksek düzeyde kendine yardım başa çıkma tutumları sergilediğini göstermektedir. Anahtar Kelimeler Travma, başa çıkma, travmatik olay
Özet (Çeviri)
The relationship between traumatic life events and coping attitudes of university students has been examined. The purpose of this study is to examine the relationship between traumatic life events and coping attitudes of university students. A total of 200 participants, including 100 women and 100 men, consisting of students of Istanbul Development University, were reached for the research. In the study, the traumas of the participants were determined using the Life Events Checklist-5 and their coping attitudes were examined by considering gender, age and educational variable. The research data were collected via Google Form. As a result of the statistics , it was concluded that there is a significant relationship between the Coping Attitudes Assessment Scale and the Life Events Checklist. The results show that women are exposed to higher levels of life events than men and that women exhibit higher levels of self-help coping attitudes than men.