Sosyal medya kullanımının iş sözleşmesinin sona ermesine etkileri
Effects of social media use on termination of employment contract
  1. Tez No: 722816
  2. Yazar: GAMZE DAMAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN SAMİ AKKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Kişilik Hakkı, İfade Özgürlüğü, İş Sözleşmesi, Fesih, Social Media, Personality Right, Freedom of Speech, Labour Contract, Termination
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Geçmişi çok eski bir zamana dayanmayan sosyal medya hayatın her alanını etkilemektedir. Toplumsal hayatın önemli bir parçası olan iş hayatı da sosyal medyanın etkisinde kalmaktadır. Sosyal medyanın kullanımı ile ortaya birçok yeni durum ve uyuşmazlık çıkmaktadır. İş sözleşmelerinin kendine has yapısı gereği işçi ve işveren arasında güven, sadakat, itaat gibi manevi kavramlar olmak zorundadır. Ancak sosyal medya kullanımı ile bu manevi değerler zarar görebilmektedir. Bu sebeple sosyal medya kullanımı zaman zaman iş ilişkilerinin sonlandırılmasına neden olmaktadır. Sosyal medyanın iş ilişkileri üzerine etkilerini daha iyi anlayabilmek için sosyal medyanın ne olduğu, gelişimi ve iş ilişkisine etkisi incelenmelidir. İş hukuku bakımından sosyal medya kullanımının hangi durumlarda işçi veya işverene iş sözleşmesini feshetme hakkı vereceğinin değerlendirilmesi önemlidir. Zira, günümüzde sosyal medyanın yaygın kullanımı da dikkate alındığında böyle bir değerlendirmenin yapılması özellikle uygulama bakımından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Social media, which does not date back to a very old time, affects all areas of life. Labour life, which is an important part of social life, is also affected by social media. Many new situations and conflicts arise with the use of social media. Due to the peculiar nature of labour contracts, there must be spiritual concepts such as trust, loyalty and obedience between the employee and the employer. However, these moral values can be damaged by the use of social media. For this reason, the use of social media causes the termination of labour relations from time to time. In order to better understand the effects of social media on labour relations, what social media is, its development and its effect on labour relations should be examined. In terms of labour law, it is important to evaluate in which cases the use of social media will give the employee or employer the right to terminate the labour contract.Because, considering the widespread use of social media today, making such an evaluation is especially important in terms of practice.