Öğretmenlerin bilimsel araştırma yapabilme beceri düzeyleri: Karma yöntem araştırması
Levels of teacher's scientific research skills: Mixed method research
- Tez No: 722862
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilimsel Araştırma, Öğretmen Yeterlikleri, Karma Yöntem, Ölçek Geliştirme, Scientific Research, Teacher Competencies, Mixed Method, Scale Development
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bilginin hızla değiştiği ve yayıldığı bir dönemde bilgi çokluğu hayatımızda karmaşıklığa ve sorunlara yol açmıştır. Bu durum doğru ve evrensel bilgiye ulaşma ihtiyacımızı da beraberinde getirmiştir. Bireyin bilgileri belirli aşamalardan geçirerek doğru ve evrensel olan bilimsel bilgiye ulaşabilmesi ve bu bilgileri kullanarak sorunları çözebilmesi 21.yy becerileri arasında yerini almaktadır. Bilimsel araştırma yapabilme becerisi olarak da adlandırılan bu beceriye sahip bireyler yetiştirebilmek günümüz eğitim sisteminin amaçları arasında yer almalıdır. Bilimsel araştırma yapabilen nesiller yetiştirebilmek için öncelikle öğreticiler de bu beceriye sahip olmalıdır. Bu konu ile ilgili yapılan çalışmaları incelediğimizde bilimsel araştırma becerileri ile ilgili daha çok öğretmen adaylarının incelendiği, öğretmenlere yönelik derinlemesine bir araştırmanın olmadığı ve bilimsel araştırma ile ilgili tutum, kaygı değişkenlerinin incelendiği görülmüştür. Alan yazındaki bu eksiklikten hareketle öğretmenlerin bilimsel araştırma yapabilme becerilerinin detaylı bir şekilde incelendiği bir çalışmanın yararlı olacağı düşünülmektedir. Araştırmanın temel amacı öğretmenlerin bilimsel araştırma yapabilme beceri düzeylerinin belirlenmesinde kullanılabilecek bir ölçek geliştirmek ve öğretmenlerin bilimsel araştırma yapabilme becerilerine yönelik algılarını derinlemesine incelemektir. Çalışmanın birinci aşamasında Bilimsel Araştırma Yapabilme Becerisi Ölçeği (BAYBÖ) geliştirilmiştir. İkinci aşamada ise öğretmenlerin bilimsel araştırma yapabilme becerileri çeşitli değişkenlere göre incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü ve son aşamasında ise nicel çalışma sonucunun derinlemesine incelenmesi için nitel araştırma çalışması yapılmıştır. Araştırmada karma yöntem araştırma desenlerinden olan keşfedici sıralı deseni kullanılmıştır Ölçek geliştirme çalışması için toplanan ilk veriler açımlayıcı (keşfedici) faktör analizi için (AFA) kullanılmış; ikinci veriler doğrulayıcı faktör analizi (DFA) için kullanılmıştır. Nicel veri analizleri için de SPSS 22 ve AMOS 20 Paket programları kullanılmıştır. Araştırmanın nitel kısmında ise öğretmenlerin bilimsel araştırma yapabilme becerilerine yönelik aldıları olgubilim deseni ile incelenmiştir. Yapılan çalışmada şu sonuçlara ulaşılmıştır: Geliştirilen Bilimsel Araştırma Yapabilme Becerisi Ölçeği (BAYBÖ) yeterli düzeyde geçerlik ve güvenirlik değerlerine sahiptir. Nicel araştırma sonuçlarına göre öğretmenlerin bilimsel araştırma yapabilme becerilerinin cinsiyete ve eğitim düzeyine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği görülmüştür. Nicel analizden elde edilen sonuçlara göre hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile nitel görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen nitel verilerin analizinde, betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırma bulgularının geçerlik ve güvenirliği pilot uygulama, veri çeşitlemesi ve katılımcı teyitleri yöntemleriyle sağlanmaya çalışılmıştır. Araştırma bulgularına göre devlet okullarında daha çok MEB üst kurum ve okul yöneticilerinin isteği ile özel okullarda veli beklentisi ve tanınabilirlik sebebi ile IB okullarında ise öğrencilerin isteği doğrultusunda bilimsel araştırma çalışmaları yapıldığı tespit edilmiştir. Katılımcıların çoğu bilimsel araştırma yapabilme becerilerinde öğretmenleri istekli ve yeterli bulmadıklarını söylemişlerdir. Bilimsel araştırma yaparken karşılaşılan zorlukların başında kaynak bulma, öğretmenlerin ilgisizliği ve problemi tanımlama cevapları gelmiştir. Katılımcıların çoğunun öğretmenlerin uluslararası alan yazın tarama becerilerinin düşük olduğunu ve bu durumun iyileştirilmesi için de öğretmenlere yabancı dil eğitimi verilmesi gerektiğini söylemişlerdir. Katılımcıların çoğu lisansüstü öğretim görmenin bilimsel araştırma yapabilme becerilerini olumlu etkilediği ve öğretmenleri lisansüstü öğretime teşvik etmek için maddi ve manevi teşviklerin olması gerektiği görüşündedirler. Katılımcılar eğitim fakültelerindeki bilimsel araştırma yöntemleri dersinin daha etkili, uygulamalı işlenmesi gerektiği önerilerinde bulunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
In a period of rapidly changing and spreading information abundance of information has led to complexity and problems in our lives. This reality has also brought a need to access the correct and global information. The ability of the individual to access accurate and universal information by passing them through certain stages and to solve problems by using this informations are among the skills of 21.yy. To raise individuals with this skill which is also called the ability to conduct scientific research, should be the one of the core aims of today's education system. In order to grow generations doing scientific research, educators must have that skill at first. When we investigated the studies made on this topic, it was found that teachers candidates were examined about scientific research skills more than teachers, that there was no deep research for teachers themselves, and that there was a study of attitude and anxiety variables about scientific research. Because of the lack of the field writing, it is considered that a study which teachers are thoroughly examined in the ability to conduct scientific research, will be useful. The main purpose of the research is to develop a scale that can be used to determine the skills of teachers to conduct scientific research and to examine the teachers' perceptions of their ability to conduct scientific research. In the first phase of the study, the metric of the ability to do scientific research has been developed. In the second phase, the ability of teachers to conduct scientific research has been examined according to various variables. In the third and final phase of the study, qualitative research was conducted to examine the outcomes of the quantitative study in depth. The discoverer sequence pattern of mixed method research is applied for the study. The first data collected for scale development study was used for descriptive factor analysis; the second data was used for verifying factor analysis. SPSS 22 and AMOS 20 Package programs are also used for quantitative data analysis. In the qualitative part of the study, the skills of teachers to conduct scientific research were analyzed by the study of olguistics. The following results were obtained: The scale of the ability to do scientific research that developed has adequate validity and reliability values. According to the quantitative research results, it has been observed that teachers' ability to conduct scientific research remarkably varies according to gender and level of education. Qualitative discussions were conducted with the semi-structured interview form which is prepared according to the results obtained from quantitative analysis. The descriptive analysis method was applied for the analysis of the qualitative data obtained. The validity and reliability of research findings has been tried to be corroborated through pilot practice, data variation and participant confirmation methods. According to research findings, it has been detected that scientific research studies are carried out in public schools, mostly conducted with the request of MEB senior institutions and school administrators, and in private schools due to parents' expectation and recognition, while in IB schools, at the request of the students. Most participants were given the opinion that teachers were not willing and adequate in their ability to conduct scientific research. Finding resources, teacher indifference and answer of problem identification were the primary difficulties to address the challenges encountered when doing scientific research. Many of the participants have said that teachers have poor scanning skills in international summer, and teachers need to be given foreign language training to improve this situation. Most participants say that postgraduate education has a positive impact on their ability to conduct scientific research and that there should be material and moral incentives to encourage teachers to graduate education. The participants also suggested that the course of scientific research methods in education faculties should be processed more effectively and practically.