Ebeveyn kaybı yaşamış ve yaşamamış üniversite öğrencilerinin öz duyarlık ve duygu düzenleme güçlüğü düzeylerinin incelenmesi
Examination of self-compassion and difficulty in emotion regulation levels in university students who have experienced and not experienced parental loss
  1. Tez No: 722925
  2. Yazar: BEYZA NUR ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL TANACIOĞLU AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveyn kaybı, öz duyarlık, duygu düzenleme güçlüğü, Parental loss, self-compassion, difficulty in emotion regulation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu araştırmanın amacı, hayatının herhangi bir aşamasında ebeveyn kaybı yaşamış ve yaşamamış üniversite öğrencilerinin öz duyarlık ve duygu düzenleme güçlüğü düzeylerini incelemek ve iki grup arasındaki farklılığı ortaya koymaktır. Araştırmaya 18-25 yaş aralığında bulunan 150 ebeveyn kaybı yaşamış, 474 ebeveyn kaybı yaşamamış üniversite öğrencisi katılmıştır. Veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu, Öz Duyarlık Ölçeği (ÖDÖ) ve Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği (DDGÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizi için Bağımsız Örneklem T-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Pearson Korelasyon Analizi ve Çoklu Regresyon Analizi yapılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre, ebeveyn kaybı yaşamış üniversite öğrencilerinin öz duyarlık düzeylerinin ebeveyn kaybı yaşamamış öğrencilere göre anlamlı şekilde düşük olduğu görülmüştür. Bununla birlikte, ebeveyn kaybı yaşamış üniversite öğrencilerinin duygu düzenleme güçlüğü düzeylerinin ebeveyn kaybı yaşamamış öğrencilere göre anlamlı şekilde yüksek olduğu görülmüştür. Elde edilen bir diğer bulguya göre, öz duyarlık ve duygu düzenleme güçlüğü arasında negatif ve anlamlı düzeyde bir ilişki olduğu anlaşılmıştır. Öz duyarlığın negatif alt boyutları ile duygu düzenleme güçlüğü arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu, öz duyarlığın pozitif alt boyutları ile duygu düzenleme güçlüğü arasında negatif ve anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Öz duyarlığın duygu düzenleme güçlüğünün yordanmasında negatif ve anlamlı bir etkisi olduğu görülmektedir. Öz duyarlığın negatif alt boyutlarının duygu düzenleme güçlüğünün yordanmasında pozitif ve anlamlı bir etkisi olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the relationship between self -compassion and difficulty in emotion regulation levels in university students who have experienced and not experienced parental loss and to reveal the differences between these two groups. The study was conducted with a total of 150 university students who had experienced parental loss and 474 university students who had not experienced parental loss. The age of participants were between 18-25. Demographic form, self-compassion scale, difficulties in emotion regulation scale were used as data collection tools. For the analysis of the data, Independent Samples T Test, One Way Anova, the Pearson Correlation Coefficient Analysis, and Multiple Linear Regression Analysis were used. It was found that the total scores of the self-compassion scale of the university students who had experienced a parental loss were statistically and significantly lower than the total scores of the self-compassion scale of the university students who had not experienced a parental loss. On the other hand, it was seen that the total scores of the difficulty in emotion regulation of the university students who had experienced a parental loss were statistically and significantly higher than the total scores of the difficulty in emotion regulation of the university students who had not experienced a parental loss. When the relationship between the research variables was examined, it was determined that there were moderate negative relationships between self-compassion and difficulty in emotion regulation. In addition, self-compassion predicted the level of difficulty in emotion regulation negatively. Negative subscales of self-compassion predicted the level of difficulty in emotion regulation positively.