Tüketicilerin markalaşmış kahve dükkanlarını tercih etme nedenleri İstanbul il genelinde araştırma
The reasons of consumers to prefer branded coffee stores in İstanbul provincial research
  1. Tez No: 722997
  2. Yazar: EZGİ USLUER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKAY GÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, İşletme, Gastronomy and Culinary Arts, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici tercihleri, kahve, marka, markalaşmış kahve dükkanları, Consumer preferences, coffee, brand, branded coffee shops
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastronomi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Son yıllarda tüketicilerin markalaşmış kahve dükkanlarını tercih etme eğilimleri artmaktadır. Bu çalışmanın amacı tüketicilerin markalaşmış kahve dükkanlarını tercih etme nedenlerini araştırmaktır. Çalışmada 875 kişinin katıldığı bir anket uygulanmıştır. Araştırma kapsamında veriler demografik form ve tüketicilerin markalaşmış kahve dükkanlarını tercih etme nedenleri ölçeği ile toplanmıştır. Anket verileri, SPSS (Statistical Package for Social Sciences) paket programıyla analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Çalışmada ulaşılan sonuçlar müşteri memnuniyeti, ürün çeşitliliği ve ürün bilgisinin yanı sıra farklı kahve türleri, kahve demleme yöntemleri, ürünlerin tazeliği gibi faktörlerin tüketicilerin tercihleri üzerinde etkili olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca demografik, ekonomik, sosyo-kültürel ve psikolojik faktörler kahve tercihini etkilemektedir. Markalaşmış kahve dükkanlarının tüketicinin ilgisini çekmek için ürün çeşitliliğini sağlaması beklenmektedir. Çalışmanın sonuçlarına göre tüketicilerin istek ve beklentilerinin dikkate alınması, markalaşmış kahve dükkanlarına yönelik tüketici memnuniyet düzeyini artırmaktadır. Bu araştırmanın sonuçları, 875 kişinin verdiği yanıtlarla sınırlıdır.
Özet (Çeviri)
In recent years, the tendency of consumers to prefer branded coffee shops has been increasing. The aim of this study is to investigate the reasons why consumers prefer branded coffee shops. In the study, a questionnaire with the participation of 875 people was applied. Within the scope of the research, the data were collected with the demographic form and the scale of the reasons why consumers prefer branded coffee shops. The survey data were analyzed and interpreted with the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) package program. The results obtained in the study revealed that factors such as customer satisfaction, product variety and product information, as well as different coffee types, coffee brewing methods, and freshness of products are effective on consumers' preferences. In addition, demographic, economic, socio-cultural and psychological factors affect coffee preference. Branded coffee shops are expected to provide a variety of products to attract the attention of the consumer. According to the results of the study, taking into account the wishes and expectations of consumers increases the level of consumer satisfaction for branded coffee shops. The results of this research are limited to the answers given by 875 people.