İran minyatürünün çağdaş sanatçıların eserleri üzerindeki etkisi: Henri Matisse örneğinde
The influence of iranian miniature on the works of contemporary artists: The example of Henri Matisse
- Tez No: 765862
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ALIZADE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: İran, Minyatür, Resim, Henri Matisse, Fovizm, Iran, Miniature, Painting, Henri Matisse, Fovizm
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada, İran Minyatürünün Çağdaş Sanatçıların Eserleri Üzerindeki Etkisi: Henri Matisse örneğinde, Matisse'nin resimleri ile İran minyatür eserleri arasındaki benzerlik ve farklılıklara dikkat çekmek ve aralarındaki ilişkiyi yorumlamak hedeflenmektedir. İran minyatürüyle ilgili genel bilgiler verilerek minyatür sanatının gelişimi ve tarihçesi, tarzları, Mektebi özellikleri, İran minyatür sanatındaki eserler örnekleriyle ve Matisse'nin yedi eseri seçilerek yapısal olarak İran minyatürünün çağdaş sanatçılar üzerindeki etkisi incelenecektir. İran minyatür ve sanatının yeni bir form ve yapı biçimindeki unsurlarının, Batılı sanatçıya, içindeki duygu ve tutkuyu, düz ve zıt renklerle sınır tanımadan ifade edebilme olanağı sağladığı söylenebilir. Matisse, Doğu sanatından, özellikle İranlı minyatür sanatçılarından etkilenen birçok sanatçıdan biridir. Seçilen eserler yapısal olarak incelenip ve sanatçının eserlerindeki İran minyatürünün etkileri belirlenecektir. Bu araştırmada yöntem olarak görsel analiz ve bağlamsal analiz modeli kullanılmıştır. Araştırmada yerli ve yabancı tarihsel araştırmalar, mevcut tezler, kütüphane araştırması ve internet kaynakları taranarak elde edilen veriler, teorik temeller kısaca tanıtılacak, ardından amaçlı örnekleme ile seçiln resimler incelenecektir. İslam ve Doğu felsefesi özünde taşıdığı mistik öğretilerden dolayı sanat alanı için önem arz etmektedir. minyatür sanatının yapısal özü ve İslam felsefesinin etkisiyle soyut resim gelişmiştir. Bu gelişmeleri takip eden ya da izleyen Batı'lı sanatçılar etkilenmiş ve bunu eserlerine yansıtarak sanata yeni bir yön vermek amaçlanmıştır. Henri Matisse'de bu alanın önemli temsilcilerinden biridir.
Özet (Çeviri)
In this study, The Influence of Iranian Miniature on the Works of Contemporary Artists: The Example of Henri Matisse, it is aimed to draw attention to the similarities and differences between Matisse's paintings and Iranian miniature works, and to interpret the relationship between them. By giving general information about Iranian miniature, the development, history, styles and stylistic features of miniature art will be examined. The works in Iranian miniature art will be analyzed with examples and the influence of Iranian miniature on contemporary artists will be examined structurally by selecting seven works of Matisse among them. It can be said that the elements of Iranian miniature and art in the shape of a new form and structure enabled Western artists to express the feelings and passions within them without any boundaries with solid and contrasting colors. Matisse is one of the many artists influenced by Eastern art, especially Iranian miniature artists. The selected works will be examined structurally and the effects of Iranian miniature in the works of the artist will be discussed. In this research, visual analysis and contextual analysis model were used as methodology. In the research, the data and theoretical foundations obtained by scanning domestic and foreign historical research, existing theses, library research and internet resources will be briefly introduced, and then the paintings selected by purposeful sampling will be examined. Islamic and Eastern philosophy is important for the field of art because of the mystical teachings it bears in its essence. Abstract painting flourished under the structural essence of miniature art and the influence of Islamic philosophy. Western artists who followed or monitored these developments were influenced and aimed to give a new direction to art by reflecting this in their own works. Henri Matisse is one of the important representatives of this field.