Tip 2 diyabetli hastalarda SGLT2 inhibitörü kullanımının FIB-4 skoru üzerine etkisi
Effect of SGLT2 inhibitor use on FIB-4 scores in patients with type 2 diabetes
  1. Tez No: 1011222
  2. Yazar: ALİ ARAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜGE ÖZSAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 diyabetes mellitus, SGLT2 inhibitörleri, FIB-4, hepatik fibrozis, Type 2 diabetes mellitus, SGLT2 inhibitors, FIB-4, hepatic fibrosis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Tip 2 Diyabetes Mellitus (Tip 2 DM) tanılı hastalarda sodyum-glikoz ko-transporter 2 (SGLT2) inhibitörü tedavisini kullanan bireylerde tedavi öncesi ve 12 ay sonraki Fibrozis-4 (FIB-4) skorlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma tek merkezli ve retrospektif tasarımdadır. Çalışmaya 2017–2025 yılları arasında hastanemize başvuran, en az 1 yıl süreyle SGLT2 inhibitörü kullanan 400 Tip 2 DM hastası dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, tedavi öncesi ile 12. ay sonrasına ait laboratuvar parametreleri ve FIB-4 skorları kaydedildi. FIB-4 skoru yaş, aspartat aminotransferaz (AST), alanin aminotransferaz (ALT) ve trombosit sayısı kullanılarak hesaplandı. Bulgular: Hastaların medyan yaşı 60 yıl olup, %57'si erkek, %43'ü kadındı. Çalışmamızda 12. ayda hemoglobin (p<0,001) ve hematokrit (p=0,005) düzeylerinde anlamlı artış tespit edildi. HbA1c (p<0,001), ürik asit (p=0,001), tahmini glomerülasyon hızı (tGFH) (p=0,008), ALT (p<0,001) ve AST (p<0,001) düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı düşüşler saptandı. FIB-4 skorunun tedavi öncesine kıyasla 12. ayda anlamlı biçimde azaldığı tespit edildi (p=0,044). Tedavi öncesi FIB-4 skoru ≥1,3 olan hastalarda tedavi sonrası FIB-4 skorundaki azalma, FIB-4 skoru <1,3 olan hastalara kıyasla daha belirgin bulundu (p<0,001). Empagliflozin ve dapagliflozin tedavi grupları arasında FIB-4 skorundaki değişim açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p=0,232). Sonuç: Bu çalışma, SGLT2 inhibitörü tedavisinin Tip 2 DM'li hastalarda glisemik kontrolün yanı sıra hepatik fibrozis göstergesi olan FIB-4 skorunda anlamlı bir azalma sağladığını ortaya koymuştur. Özellikle başlangıçta orta ve yüksek fibrozis riski taşıyan hastalarda bu etkinin daha belirgin olduğu bulundu. İleriye dönük çalışmalarla, SGLT2 inhibitörleri, yüksek fibrozis riski taşıyan hastalarda karaciğer fibrozisi yönetiminde potansiyel bir seçenek olabilir
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to compare Fibrosis-4 (FIB-4) scores before and 12 months after treatment in individuals diagnosed with Type 2 Diabetes Mellitus (Type 2 DM) who received sodium-glucose co-transporter 2 (SGLT2) inhibitor therapy. Material and Method: This study is a single-center, retrospective design. It included 400 patients with Type 2 DM who presented to our hospital between 2017 and 2025 and who had been using SGLT2 inhibitors for at least one year. Demographic characteristics, pre-treatment and 12-month post-treatment laboratory parameters, and FIB-4 scores were recorded. The FIB-4 score was calculated using age, aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), and platelet count. Results: The median age of the patients was 60 years, with 57% being male and 43% female. In our study, a significant increase in hemoglobin (p<0.001) and hematocrit (p=0.005) levels was detected at 12 months. Statistically significant decreases were observed in HbA1c (p<0.001), uric acid (p=0.001), estimated glomerular velocity (tGFR) (p=0.008), ALT (p<0.001), and AST (p<0.001) levels. The FIB-4 score was found to be significantly lower at 12 months compared to pre-treatment levels (p=0.044). The decrease in post-treatment FIB-4 score was more pronounced in patients with pre-treatment FIB-4 score ≥1.3 compared to patients with FIB-4 score <1.3 (p<0.001). No statistically significant difference was found in the change in FIB-4 score between the empagliflozin and dapagliflozin treatment groups (p=0.232). Conclusion: This study demonstrated that SGLT2 inhibitor therapy significantly reduced glycemic control and the FIB-4 score, an indicator of hepatic fibrosis, in patients with type 2 DM. This effect was found to be more pronounced in patients with moderate to high baseline fibrosis risk. With prospective studies, SGLT2 inhibitors may be a potential option in the management of liver fibrosis in patients with high fibrosis risk.