Akademisyenlerde mesleki kimlik inşası
Professional identity construction in academics
- Tez No: 723141
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASİYE TOKER GÖKÇE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akademisyenlik mesleği, mesleki kimlik, mesleki kimlik inşası, Academic profession, professional identity, professional identity construction
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Bu araştırmanın amacı akademisyenlerde mesleki kimlik inşasının nasıl gerçekleştiğini derinlemesine araştırarak, araştırma bulgularıyla detaylı ve anlaşılır bir şekilde ortaya koymaktır. Nitel araştırma yaklaşımı ile tasarlanan bu araştırmada yorumlayıcı olgubilim deseni kullanılmıştır. Araştırma amaçlı örneklem metotlarından kartopu örneklem yöntemiyle mesleki kimlik inşasına yönelik kapsamlı ve detaylı veri sunabilecek akademisyenler arasından belirlenen 32 katılımcı ile yürütülmüştür. Görüşme yapılarak elde edilen verinin analizinde, içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Yapılan analiz sonucunda araştırılan olguya ilişkin yedi temaya ulaşılmıştır. Bu temalar sosyal deneyim, eğitim, mesleki uyum, demografik özellikler, mesleki imaj, mesleki deneyim, mesleki zorluk ve engeller olarak adlandırılmıştır. Akademisyenlerde mesleki kimlik inşasının kesintisiz, uzun ve aşamalı bir süreçte inşa edildiği belirlenmiştir. Mevcut araştırmanın bulguları irdelendiğinde akademisyenlerde mesleki kimlik inşasının mesleki sosyalleşmenin ön sosyalleşme, resmi sosyalleşme ve resmi sosyalleşme sonrası uygulama aşamasında yedi tema altında toplanan faktörler aracılığıyla sağlandığı görülmüştür. Mesleki sosyalleşme aşamaları ilerledikçe mesleki kimliği inşa eden faktör sayısının da arttığı açığa çıkmıştır. Faktör sayısındaki ortaya çıkan artışın ise katılımcıların meslekle bütünleşmesi sonucunda mesleğe yönelik algılarının gelişmesinden kaynaklandığı anlaşılmıştır. Dolayısıyla mesleki kimlik inşasını anlamaya yönelik başvurulan katılımcı algılarının süreç boyunca çeşitlenerek geliştiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate in depth how the construction of professional identity takes place in academicians and to reveal it in a detailed and understandable way by research findings. Interpretative phenomenology design was used in this study, which was designed with a qualitative research approach. The research was conducted with 32 participants, who were determined among academicians who could provide comprehensive and detailed data on the construction of professional identity with the snowball sampling method, which is one of the research-purpose sampling methods. Content analysis technique was used in the analysis of the data obtained through interviews. As a result of the analysis, seven themes related to the investigated phenomenon were reached. These themes were named as social experience, education, occupational adjustment, demographic characteristics, professional image, professional experience, professional difficulties and barriers. It has been determined that the construction of professional identity in academics is built in an uninterrupted, long and gradual process. When the findings of the current research were examined, it was seen that the construction of professional identity in academicians was achieved through the factors gathered under seven themes in the pre-socialization, formal socialization and post-official socialization phase of professional socialization. As the stages of professional socialization progress, it has been revealed that the number of factors that build professional identity in academicians also increased. It was understood that the increase in the number of factors resulted from the development of perceptions of the profession as a result of the integration of the participants with the profession. Therefore, it has been revealed that the perceptions of the participants used to understand the construction of professional identity have diversified and developed throughout the process.