Development and utilization of magnetically actuated milli-swimmers by stereolithography
Mantetik aktivasyonlu milimetrik yüzücülerin stereolitografi ile geliştirilmesi ve kullanılması
  1. Tez No: 723140
  2. Yazar: BEGÜM HİRA DOMAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OZAN AKDOĞAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET FATİH TABAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Mühendislik Bilimleri, Bioengineering, Biotechnology, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Nanoparçacıklar, Manyetik-duyarlı yüzücüler, 3D baskı, Gerçek Zamanlı Yüzücü Takibi, Hipertermi, Nanoparticles, Magneto-responsive Swimmers, 3D printing, Real-Time Swimmer Detection, Hyperthermia
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Manyetik nanoparçacıklar, bilim ve endüstrinin birçok alanında anahtar bileşenlerdir. Özellikle kanser tanı ve tedavisinde, uzaktan kontrol edilebilmeleri nedeniyle hedefe yönelik ilaç verme ve hipertermi uygulamalarında yer almaktadırlar. Hipertermi yöntemi, hedeflenen bölgedeki kanser hücrelerinin inaktif olmasını sağlar. Proje kapsamında, çeşitli manyetik parçacıklar yüklü manyeto-duyarlı yüzücülerin elde edildiği Stereolitografi (SLA) 3D baskı tekniği kullanılmıştır. Manyetik olarak duyarlı milli ve milli altı yüzücüler, sıvı ortamda manyetik alan gradyanı altında çeşitli hareketler ve yörüngeler sergilediler. Yüzücülerin konum bilgileri için bir nesne algılama algoritması elektromanyetik bobin mekanizması ile birleştirildi. Ayrıca MATLAB ortamı, yüzücülerin hareketlerini bir manyetik alan gradyanı altında simüle etmek için geliştirilmiştir. Manyetik parçacıkların lokalize ısı etkisi (hipertermi), bir endüksiyon ısıtıcı kullanılarak test edildi. Küçük ölçekli yüzücüleri minimal invaziv biyomedikal uygulamalarla birleştirmek için prototip sistem geliştirilmiş ve sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Magnetic nanoparticles are key components in many fields of science and industry. Especially in cancer diagnosis and therapy, they are involved in targeted drug delivery and hyperthermia applications due to their ability to be controlled remotely. The hyperthermia method ensures that the cancer cells in the targeted area are inactive. Within the scope of the project, the Stereolithography (SLA) 3D printing technique is used in which magneto-sensitive swimmers loaded with a variety of magnetic particles are obtained. Magneto-sensitive milli and sub-milli-swimmers exhibited various movements and trajectories in the liquid medium under the magnetic field gradient. An object detection algorithm was merged with the electromagnetic coil mechanism for the position information of the swimmers. In addition, the MATLAB environment was developed to simulate the movements of swimmers under a magnetic field gradient. The magnetic particles' localized heat effect (hyperthermia) was tested using an induction heater. The prototype system has been developed and presented for connecting small-scale swimmers with minimally invasive biomedical applications.