Kadın akademisyenlerin kariyer kimliğinin inşası: Nitel bir araştırma
Construction of career identity in women academicians: A qualitative research
  1. Tez No: 623554
  2. Yazar: HATİCE MERVE BİRCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT ERDOĞMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: kadın akademisyen, kariyer kimliği, kimlik inşası, nitel araştırma, female academics, career identity, identity construction, qualitative research
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Kariyer artık büyük ölçüde kişilerin tercihleriyle oluşan ve gelişen bir süreç halini almıştır. Bu bağlamda kariyer yönetimi sürecinde bireylerin değerleri ve kimliği önem kazanmaktadır. Kariyer kimliği çalışmalarında bireyin kariyerini nasıl anlamlandırdığı sosyal inşacı bir yaklaşımla ele alınmaya başlanmıştır. Türkiye'de kadın akademisyenlerin kariyer (mesleki) kimliklerinin nasıl oluştuğu, ilgili literatürde boşluk görülen bir alan olarak görülmektedir. Bu çalışma kadın akademisyenlerin kariyer kimliklerinin inşa sürecini anlamaya yönelik nitel bir çalışmadır. Çalışmaya sağlık bilimleri, teknik bilimler, idari bilimler ve sosyal bilimler olmak üzere temel akademik alanlardan profesör, doçent ve yardımcı doçent unvanlarında toplam 19 kadın akademisyen dahil edilmiştir. Önceden hazırlanmış bir protokole göre yarı yapılandırılmış formlar kullanılarak mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Analiz türü olarak içerik analizi kullanılmıştır. Kadın akademisyenlerin akademik kariyerlerini inşa süreçlerinde aldıkları eş ve aile desteği önemlidir. Rol model olarak aile bireylerini ve öğretim görevlilerini alan kadın akademisyenler, genel anlamda istedikleri alanlarda akademisyenlik yapmaktadırlar. Akademisyenliğe yönelirken iş deneyimini dönüm noktası olarak belirten katılımcılar, mesleklerinden ve kurumlarından memnundurlar. Kendilerini ağırlıklı olarak“eğitimci-öğretim üyesi”,“anne”ve“araştırmacı”olarak tanımlamaktadırlar. Bu sonuç araştırmanın temel bulgusunu oluşturmaktadır. Kadın akademisyenler iş ve aile hayatlarına ait rolleri dengelemek için çaba sarf etmektedirler.
Özet (Çeviri)
Career has become a process that is formed and developed with the preferences of people who are big. In this context, individuals' values ​​and identity gain importance in the course of career management. In a career identity study, a social constructivist approach to how an individual makes sense of his career has begun to be addressed. How the career (professional) identities of female academicians in Turkey are seen is seen as a space in the related literature. This study is a qualitative study on the meaning of the process of construction of career identities of female academicians. A total of 19 female academicians were included in the title of professors, associate professors and assistant professors from basic academic fields including health sciences, technical sciences, administrative sciences and social sciences. Interviews were conducted using semi-structured forms according to a pre-prepared protocol. Content analysis was used as the analysis type. It is important for female academics to support their spouses and family in the process of building their academic career. As role models, female academics who are members of the family and teaching staff are academicians in areas they generally want. Participating in the academics, the participants, who stated their work experience as a turning point, are satisfied with their profession and institutions. They define themselves as“educator-lecturer”,“mother”and“researcher”. This result is the main finding of the research. Women academics strive to balance the roles of work and family life.