Rat modelinde sol kolon cerrahisinde marjinal arter oklüzyonunda santral vasküler ligasyon seviyesinin anastomoz güvenliğine etkisi
The effect of central vascular ligation level onanastomosis safety in marginal artery occlusion in leftcolon surgery in rat model
- Tez No: 723417
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KEŞŞAF AŞLAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kolorektal anastomoz, Anastomoz güvenliği, Marjinal arter, inferior mesenterik arter, yüksek ve alçak ligasyon, Colorectal anastomosis, Anastomosis safety, Marginal artery, Inferior mesenteric artery, High and low ligation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Giriş: Kolorektal cerrahide mortalite ve morbiditeyi etkileyen en önemli faktörlerden birisi anastomoz güvenliğidir. Kolorektal cerrahide rezeksiyon yapılacak kolon segmenti transeke edilmeden önce santral vasküler ligasyon yapılmakta ve transeksiyon sonrası kolonun vasküler beslenmesi kontrol edilmektedir. Bu yaklaĢımla ligasyon ve transeksiyondan sonra anastomoz yapılacak segmentlerin vasküler beslenmesinin yetersiz olması durumunda anastomoz güvenliği tehlikeye girmektedir. Amaç: Çalışmamızda ratlarda sol kolon cerrahisinde marjinal arter oklüzyonunda santral vasküler ligasyon seviyesinin anastomoz güvenliğine olan etkisini araştırdık. Yöntem: Çalışmada 42 adet, 250-280 gr erkek wistar albino rat kullanılması planlanmaktadır. Ratlar 3 gruba ayrılacaktır: 1.grup (n=14): Vasküler ligasyon yapılmadan sol kolon transeksiyonu ve anastomozu yapılan kontrol grubu 2.grup (n=14): İnferior mezenter arter yüksek ligasyon ve marjinal arter ligasyonu sonrası sol kolon transeksiyonu ve anastomoz yapılan grup 3.grup (n=14): İnferior mezenter arter alçak ligasyon ve marjinal arter ligasyonu sonrası sol kolon transeksiyonu ve anastomozu yapılan grup Deney 5 gün sürecek olup 5. günün sonunda tüm ratlar sakrifiye edilecektir. Sakrifiye edilen hayvanlarda kontrol grubundaki anastomoz hattı ile diğer gruplardaki anastomoz hattındaki değiĢikliklerin varlığı histopatolojik olarak vaskülarizasyon, epitelizasyon, inflamasyon değerlendirmesi ve mekanik olarak patlama basıncı ile gösterilecektir. Bulgular: Deney hayvanlarının sonuçları karşılaştırıldığında, patlama basınç değerlerinde alçak ligasyon yapılan grubun yüksek ligasyon yapılan gruba göre ortalama basınçlarının daha yüksek olduğu, ancak istatiksel olarak fark olmadığı görüldü. Reepitelizasyon değerlerine bakıldığında yine aynı şekilde alçak ligasyon yapılan grupta yüksek ligasyon yapılana göre daha fazla olduğu, ancak bunun da istatiksel olarak farklı olmadığı görüldü. İnflamasyon skoru ve mikrovaskülarite değerleri arasında yüksek ligasyon yapılan grubun ortalama değerleri alçak ligasyon yapılan gruba göre daha yüksekti fakat istatiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi. Sonuç: Yaptığımız hayvan modeli çalışmasının sonucunda; sol kolon ve rektum cerrahisinde uyguladığımız CME ve TME tekniklerindeki yüksek ligasyonu, marjinal arter trombozu olan hastalarda da anastomoz kaçağı oranını artırmadan ve preoperatif veya peroperatif görüntüleme yapmadan marjinal ark tıkalı dahi olsa güvenli bir şekilde uygulanabilir olduğu sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
İntroduction: One of the most important factors affecting mortality and morbidity in colorectal surgery is anastomosis safety. In colorectal surgery, central vascular ligation is performed before the colon to be resected is transected and vascular flow of the colon is controlled after transection. With this approach, anastomosis safety is endangered in case of insufficient vascular flow of the segments to be anastomized after ligation and transection. Goal: In our study, we investigated the effect of central vascular ligation level on anastomosis safety in marginal artery occlusion in left colon surgery on shelves. Material and Method: In the study, it is planned to use 42 male Wistar albino rats, 250-280 gr. Rats will be divided into 3 groups: 1st group (n=14): Control group in which left colon transection and anastomosis was performed without vascular ligation 2.Group (n=14): The group that underwent left colon transection and anastomosis after inferior mesenteric artery high ligation and marginal artery ligation 3rd group (n=14): The group that underwent left colon transection and anastomosis after inferior mesenteric artery low ligation and marginal artery ligation The experiment will last for 5 days and at the end of the 5th day, all rats will be sacrificed. The presence of changes in the anastomotic line in the control group and in the anastomotic line in the other groups in sacrified animals will be demonstrated histopathologically by vascularization, epithelialization, inflammation evaluation and mechanically by burst pressure. Results: The results of the experimental animals were compared.In the burst pressure values, it was observed that the mean pressures of the low ligated group were higher than the high ligated group, but there was no statistical difference. When the reepithelialization values were examined, it was seen that it was higher in the low ligation group compared to the high ligation group, but it was also not statistically different. The mean values of the group with high ligation between inflammation score and microvascularity values were higher than the group with low ligation, but there was no statistically significant difference. Conclusion: As a result of our animal model study; we concluded that the high ligation of the CME and TME techniques we applied in left colon and rectal surgery can be safely applied in patients with marginal artery thrombosis without increasing the rate of anastomotic leakage and without preoperative or peroperative imaging, even if the marginal arch is occluded.