Hastaların siberkondri düzeylerinin belirlenmesine yönelik bir uygulama
An application to determine the cyberchondry levels of patients
- Tez No: 723564
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULKADİR GÜÇLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, İletişim Bilimleri, Healthcare Management, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, İnternet, İletişim, Hipokondriazis, Siberkondri, Sağlık Anksiyeti, Social Media, Internet, Communication, Hypochondriasis, Cyberchondria, Health Anxiety
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Geçmişten günümüze gelişen iletişim, sosyal medya aracılığı ile etki alanı güçlenmiş ve kolay bir yolla olumlu olumsuz her türlü bilgiye ulaşım olanağı sağlamaktadır. Sosyal medya araçlarından olan bilgisayar ve mobil cihazların kullanımı yaygınlaşmış, internet ise hemen hemen her tüketicinin ulaşımına olanak sağlamıştır. Bu sayede sağlık üzerinde yapılan araştırmalar etkilisi hem olumlu hem de olumsuz yönde şekillenmektedir. Bireylerin internet aracılığıyla sağlık bilgisi adına yapmış oldukları araştırmalar internet hastalığının oluşmasına neden olmuştur. İnternet hastalığı“siberkondri”kavramı olarak adlandırılmaktadır. Çalışmanın amacı; Hastaların internetten elde ettiği bilgilerin ne kadarını uyguladıklarını ve sağlık personellerine ne oranda güvendiklerine ölçmeye yönelik bir çalışmadır. Bu çalışmada 400 kişilik poliklinik hastalarının siberkondri ciddiyet ölçeğini ele alıp siberkondri düzeyleri üzerinde çalışma yapılmıştır. Bireylerin demografik özellikleri ve kronik hastalıklarını ele alınmış olup, siberkondri ciddiyet ölçeği faktörleri (Zorlantı, Aşırı Kaygı, Aşırılık, İçini Rahatlatma ve Doktora güvensizlik) üzerindeki etkileri ve farkındalıkları ele alınmıştır. Bu durumda siberkondrinin düzeylerinin etkinliği ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Communication, which has developed from the past to the present, has strengthened its influence through social media and provides access to all kinds of positive and negative information in an easy way. The use of computers and mobile devices, which are social media tools, has become widespread, and the internet has provided access to almost every consumer. In this way, the effect of research on health is shaped both positively and negatively. Researches carried out by individuals on behalf of health information via the Internet have led to the emergence of Internet disease. Internet disease is called the concept of“cyberchondria”. Purpose of the study; It is a study to measure how much of the information obtained from the internet is applied by the patients and how much they trust the health personnel. In this study, the cyberchondria severity scale of 400 outpatients was handled and the cyberchondria levels were studied. The demographic characteristics and chronic diseases of the individuals were discussed, and their effects and awareness on the cyberchondria severity scale factors (Difficulty, Extreme Anxiety, Extremism, Comfort, and distrust of the doctor) were discussed. In this case, the effectiveness of the levels of cyberchondria is discussed.