Sağlık çalışanlarında pozitif psikolojik sermaye ve otantik liderlik ilişkisinin incelenmesine yönelik bir alan araştırması
A field research on the relationship of positive psychological capital and authentic leadership in healthcare people
  1. Tez No: 723563
  2. Yazar: ESRA AVCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULKADİR GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Healthcare Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Çalışanları, Otantik Liderlik, Pozitif Psikolojik Sermaye, Healthcare Professionals, Authentic Leadership, Positive Psychological Capital
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Sağlık kuruluşlarının zorlu çalışma şartlarında sağlık çalışanlarının etkili ve verimli olabilmesini sağlamak için insan kaynağına değer vermeleri gerekmektedir. Kurumların rekabet edebilmeleri, sağlık çalışanlarının daha etkili hizmet sunabilmeleri için pozitif psikolojik sermaye ve otantik liderlik seviyelerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı İstanbul Göz ve Atakent Dünya Göz dal hastanelerinde sağlık çalışanlarının pozitif psikolojik sermaye ve otantik liderlik arasındaki ilişkiyi incelemektir. Yapılan analizlerin sonucunda İstanbul Göz Hastanesinin otantik liderlik boyutunun daha yüksek olduğu görülmektedir. Demografik olarak bakıldığında katılımcıların medeni durum, eğitim aldıkları kurum, ekonomik seviyeleri ve eğitim seviyelerine göre pozitif psikolojik sermaye ve otantik liderlik düzeyleri arasında benzerlik görülmektedir. Otantik liderlik boyutları ile demografik özellikler arasında daha fazla farklılık görülmektedir. Sağlık çalışanlarının vardiyası düzenlenmeli, çalışma gruplarının ihtiyaçlarına göre düzenlemeler yapılmalıdır. Çalışanların lidere olan güvenini arttırmak için küçük olsa bile etkili değişiklikler yapılmalıdır. Pozitif psikolojik sermaye boyutu, lidere olan artan güven ile gelişecektir.
Özet (Çeviri)
Health institutions need to value human resources in order to ensure that health workers can be effective and productive in difficult working conditions. It is necessary to pay attention to positive psychological capital and authentic leadership levels so that institutions can compete and healthcare professionals can provide more effective services. The aim of this study is to examine the relationship between positive psychological capital and authentic leadership of healthcare professionals in Istanbul Göz and Atakent Dünya Göz branch hospitals. As a result of the analyzes made, it is seen that the authentic leadership dimension of Istanbul Eye Hospital is higher. Demographically, there is a similarity between positive psychological capital and authentic leadership levels according to the marital status, educational institution, economic level and education level of the participants. There are more differences between authentic leadership dimensions and demographic characteristics. Shifts of health workers should be arranged and arrangements should be made according to the needs of the working groups. Effective changes, even small ones, must be made to increase employee confidence in the leader. The positive psychological capital dimension will develop with increased trust in the leader.