Doğrudan yabancı sermaye yatırımları ile uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının kredi notları arasındaki ilişkinin analizi: Türkiye örneği
Analysis of the relationship between foreign direct investments and credit ratings of international credit rating agencies: The case of Turkey
  1. Tez No: 723592
  2. Yazar: VOLKAN BUGUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUN SERVİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kredi Derecelendirme, Doğrudan Yatırımlar, Karşılaştırmalı Ülke Derecelendirme İndeksi, Credit Rating, Direct Investments, Comparative Country Rating Index
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Son zamanlarda popülerliğiyle dünya gündeminde sürekli adından söz ettiren kredi derecelendirme kavramı sermaye piyasaları, bankalar, şirketler, belediyeler ve devletler tarafından kullanılarak önemli bir rol oynamaktadırlar. Ülkemizde de adına sıkça tanık olduğumuz kredi kuruluşlarının dünya üzerinde işlem hacminin büyüklüğü ve etkinliği bu kuruluşlarının önemini artırmaktadır. Türkiye gelişmekte olan diğer ülkeler gibi yatırımlara ciddi anlamda ihtiyaç duymaktadır. Yeterli tasarruf oranına, altyapıya, bilgi birikimine ve teknolojiye sahip olmayan ülkemiz için doğrudan yabancı sermayenin ülkenin gelişmesi yolunda çok önemli bir yer vardır. Bu çalışmada üç büyük derecelendirme kuruluşlarından olan Standart and Poor's, Moody's ve Fitch'in 1992-2020 yılları arasında Türkiye için açıklamış oldukları kredi notları ele alınmıştır. Bu kredi notlarına kredi derecelendirme kuruluşlarının web sitelerinden ve raporlarından, doğrudan yatırım miktarlarına ise Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası arşivlerinden ulaşılmıştır. 1992-2020 yılları arasında Türkiye'nin kredi notlarının Karşılaştırmalı Ülke Derecelendirme İndeksine göre 100'lük sistemine göre karşılığı verilmiştir. Kredi notlarının doğrudan yabancı sermaye yatırımları arasındaki ilişkinin ne ölçüde olduğunu ölçmek için korelasyon analizi kullanılarak kredi notlarıyla Türkiye'ye yapılan doğrudan yabancı sermaye yatırımları üzerindeki ilişki araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of credit rating, which has been mentioned in the world agenda with its popularity recently, plays an important role by being used by capital markets, banks, companies, municipalities and states. The size and efficiency of the transaction volume of the credit institutions in the world, whose name we frequently witness in our country, increases the importance of these institutions. Turkey, like other developing countries, seriously needs investments. For our country, which does not have sufficient savings rate, infrastructure, knowledge and technology, foreign direct capital has a very important place in the development of the country. In this study, the credit ratings of Standard and Poor's, Moody's and Fitch, which are among the three major rating agencies, for Turkey between 1992-2020 are discussed. These credit ratings were obtained from the websites and reports of credit rating agencies, and the amounts of direct investments were obtained from the archives of the Central Bank of the Republic of Turkey. Between 1992 and 2020, Turkey's credit ratings were given according to the 100-point system according to the Comparative Country Rating Index. In order to measure the relationship between credit ratings and foreign direct investment, correlation analysis was used to investigate the relationship between credit ratings and foreign direct investment in Turkey.