Transhümanizmin ölüm fenomenine etkisi
The effect of transhumanism on thephenomenon of death
- Tez No: 723646
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENİS DOKO
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Transhümanizm, Ölüm Fenomeni, Post Human, Dijital Ölümsüzlük, Transhumanism, Death Phenomenon, Post Human, Digital Immortality
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmanın amacı ölüm fenomenini transhümanizm bağlamında incelemektir. Nitekim transhümanizm -kökleri daha eski olsa da- 21. Yüzyılda teknolojinin gelişmesini de arkasına alarak insanlığın en kadim problemlerinden birisi olan ölümü aşmayı denemektedir. Tarihsel süreç içerisinde ölümü aşmayı deneyen birçok farklı yaklaşım (simya ya da metafizik argümanlar) olsa da transhümanizm nesnel bilimi kullanmasıyla bu yaklaşımlardan ayrılmaktadır. Çünkü ortaya koymuş olduğu önerme ve araştırmalar bilimsel olarak değerlendirilebilmektedir. Kaldı ki transhümanizmin ölümü aşma düşüncesi yolunda en büyük dayanağı teknolojik ve bilimsel gelişmelerdir. Transhümanizmin ölümü aşma düşüncesi iki temel dayanak üzerinden yürümektedir. Birincisi bedensel olarak yapay organların üretilmesi ve bedene bağlı nedenlerle ölmemeleridir. İkincisi ise insan zihninin kopyalanması aracılığıyla ya yapay bir bedende ya da sadece saf zihin olarak yaşamasını sağlamaktır. Her iki durumun da tamamıyla gerçekleşmesi mevcut teknolojilerle şimdilik mümkün görünmese de ölüme dair tutumlar dönüşmeye başlamıştır. Transhümanizmin ölümü aşmak istemesi hayata ve yaşama verilen önemi göstermektedir. Nitekim transhümanizmde en önemli şey de budur. Ölümün aşılması tüm sosyal, felsefi ve siyasi hayatın da yeniden şekillenmesini gerekli kılacaktır. Bu bağlamda ölümün aşılması fikri insanları inanç bakımından etkileyecektir. Ancak transhümanizmin ölümü aşma noktasına gelmesi aynı zamanda büyük teknolojik gelişmeyi de gerekli kıldığından ölüm fenomeni bu teknolojiler bağlamında da yeniden ele alınmaktadır. Örneğin yapay zekayla donatılmış insansız hava araçlarının öldürme kararlarını kendilerinin vermesi gibi. Bu türden teknolojilerin etik eleştirisi ve sorgulamaları aydınlanmanın akılcılığının eleştirisinden beridir yapılmaktadır. Yapılmaya da devam edecektir. Çünkü binlerce yıldır ölümü doğal bir kader olarak benimsemiş insanoğlu için ölümün aşılması aynı zamanda hayatında anlamının yeniden kurulmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the phenomenon of death in the context of transhumanism. As a matter of fact, although its roots are older, transhumanism tries to overcome death, one of the most ancient problems of humanity, by taking the development of technology in the 21st century. Although there are many different approaches (alchemy or metaphysical arguments) that try to overcome death in the historical process, transhumanism differs from these approaches by using objective science. Because the propositions and researches he put forward can be evaluated scientifically. Moreover, the greatest support of transhumanism in the way of transcending death is technological and scientific developments. Transhumanism's idea of overcoming death is based on two main pillars. First, it does not die due to the production of artificial organs and bodily causes. The second is to allow the human mind to live either in an artificial body or simply as a pure mind, through the replication of the human mind. Although the realization of both situations does not seem possible with current technologies, attitudes towards death have begun to transform. Transhumanism's desire to overcome death shows the importance given to life and life. Indeed, this is the most important thing to transhumanism. Therefore, studies should be focused on this problem. Overcoming death will necessitate the reshaping of all social, philosophical and political life. In this context, the idea of overcoming death will affect people in terms of faith. However, since transhumanism has reached the point of surpassing death, it also necessitates great technological development, so the phenomenon of death is reconsidered in the context of these technologies. For example, drones equipped with artificial intelligence make the killing decisions themselves. Ethical critiques and inquiries of such technologies have been made since the critique of enlightenment rationality. It will continue to be done. Because for human beings who have adopted death as a natural destiny for thousands of years, overcoming death will also ensure the re-establishment of its meaning in life.