60-72 ay çocukların ve annelerinin beslenme kararları ve algılarının karşılaştırılması
Comparison of dietary decisions and perceptions of 60-72 months old children and their mothers
- Tez No: 723743
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ YİĞİT KUTLUCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Eğitim ve Öğretim, Nutrition and Dietetics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitimi, Beslenme, Beslenme Eğitimi, Anneler, Beslenme Kararları, Preschool Education, Nutrition, Nutrition Education, Mothers, Nutrition Decision
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, 60-72 ay çocukların ve annelerinin beslenme kararları ve algılarını belirlemektir. Bu araştırmanın ikincil amacı ise 60-72 ay çocukların annelerin beslenme karar ve algılarını karşılaştırmaktır. Nitel bir araştırma olan bu çalışmada durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2021-2022 eğitim öğretim yılı, İstanbul ili Avcılar ilçesinde MEB'e bağlı bir ilkokulun anasınıfında öğrenim gören 60-72 aylık beş çocuk ve bu çocukların anneleri oluşturmaktadır. Araştırma verileri, iki farklı veri toplama aracı toplanmıştır. Birinci veri toplama aracı olarak, Yıldırım-Süt ve Kutluca (2021) tarafından geliştirilen beslenme menüleri izin alınarak kullanılmıştır. Çocuklara kahvaltı, öğlen ve akşam yemeği menüleri sunulmuştur. Bu menüler sağlıklı, sağlıklı gibi görünen ve sağlıksız olacak şekilde çocukların seçimine sunulmuştur. Menüler çocuklara işitsel olarak okunmasının yanında görsel olarak da sunulmuştur. Çocukların üç alternatifli menülerden birini seçmeleri istenmiştir. İkinci veri toplama aracı olarak üç uzman görüşü alarak hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme soruları kullanılmıştır. Çocukların menü seçim kararlarına ilişkin yarı yapılandırılmış görüşme soruları sorulmuştur. Daha sonra çocukların anneleri ile görüşülmüş aynı menüler annelere sunulmuştur. Annelerden üç alternatifli menülerden birini seçmeleri istenmiş, hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme sorulmuştur. Anne ve çocuklara karar verme, kararlarının gerekçelerini dile getirme, kendisi için faydalı ve zararlı olan besin gruplarını açıklama, edindiği tecrübeleri dile getirmeye yönelik görüşme soruları yöneltilmiştir. Görüşme sorularının temel amacı ise çocukların ve annelerin beslenme menülerini seçerkenki farkındalıklarıdır. Bu araştırmanın temel probleminin yanıtlanması için toplanan veriler üzerinde tümevarımsal içerik analizi gerçekleştirilmiştir. Tümevarımsal içerik analizi gerçekleştirilirken sürekli karşılaştırma yöntemine tabi kalınmıştır. Araştırma bulgularına göre anne ve çocukların beslenme kararları ve algılarının birbirlerine benzer olduğu görülmüştür. Çocukların ve annelerin daha çok sağlıksız menüyü tercih ettikleri görülmüştür. Genel analiz sonuçlarında ise çocukların ve annelerin besin tercihlerinde daha çok Besin içeriği, Besin Değeri, Sağlıklı Beslenme temalarının etkili olduğu görülmüştür. Aynı temalara değinen anne ve çocuklar farklı kavramları kullanarak görüşlerini dile getirmişlerdir. Çocukların annelerinden farklı olarak Öğrenme temasına atıf yaptıkları görülmüştür. Araştırma sonucunda ulaşılan bulgular temelinde mevcut literatür göz önünde bulundurularak tartışmalar yapılmış ve gerekli öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of thisresearch is tocomparethenutritionaldecisionsandperceptions of 60-72 monthsoldchildrenandtheirmothers. Thesecondaryaim of thisresearch is thenutritionaldecisionsandperceptions of mothers of 60-72 monthsoldchildren. Inthisstudy, which is a qualitativeresearch, thecasestudymethodwasused. Thestudygroup of theresearchconsists of fivechildrenaged 60-72 monthsandtheirmotherswhoarestudying in thekindergarten of a primaryschoolaffiliatedtotheMinistry of NationalEducation in the Avcılar district of Istanbul in the 2021-2022 academicyear. Research data werecollectedbytwodifferent data collectiontools. As thefirst data collectiontool, thenutrition menus developedby Yıldırım-Süt and Kutluca (2021) wereusedwithpermission. Childrenareprovidedwithbreakfast, lunchanddinner menus. These menus arepresentedtothestudents' choice as healthy, seeminglyhealthyandunhealthy. The menus werepresentedvisuallytothechildren as well as beingreadaudibly. Childrenwereaskedtochooseone of thethreealternative menus. As thesecond data collectiontool, semi-structuredinterviewquestionspreparedbytakingtheopinions of threeexpertswereused. Semistructuredinterviewquestionswereaskedaboutthemenuselectiondecisions of thechildren. Afterwards, themothers of thechildrenwereinterviewedandthesame menus werepresentedtothemothers. Themotherswereaskedtochooseone of thethreealternative menus, andtheprepared semi-structuredinterviewwasasked. Interviewquestionswereaskedtomothersandchildrenaboutmakingdecisions, expressingthereasonsfortheirdecisions, explainingthefoodgroupsthatarebeneficialandharmfulforthem, andexpressingtheirexperiences. The main purpose of theinterviewquestions is viii theawareness of childrenandmotherswhilechoosingtheirnutrition menus. Inordertoanswerthe main problem of thisresearch, an inductivecontentanalysiswascarriedout on thecollected data. Whileperforminginductivecontentanalysis, continuouscomparisonmethodwasused. Accordingtotheresearchfindings, it wasseenthatthenutritionaldecisionsandperceptions of mothersandchildrenweresimilartoeachother. It has beenobservedthatchildrenandmothersmostlypreferunhealthy menus. Intheresults of the general analysis, it wasseenthatthethemes of Nutrient Content, Nutrition Value, HealthyNutritionweremostlyeffective in thefoodpreferences of childrenandmothers. Touching on thesamethemes, mothersandchildrenexpressedtheirviewsusingdifferentconcepts. Itwasobservedthatthechildrenreferredtothelearningthemedifferentlyfromtheirmothers. On thebasis of thefindingsreached as a result of theresearch, discussionsweremadeandnecessarysuggestionsweregivenconsideringtheexistingliterature.