Markanın devri
The transfer of the trademark
  1. Tez No: 723796
  2. Yazar: YASİN UMUT ERGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR KALE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Devir, Marka, Mülkiyet, Sınai, Sözleşme, Contract, Industrial, Property, Trademark, Transfer
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Markanın devri, markayı devralan ve devreden taraflar arasında akdedilecek bir sözleşme ile gerçekleştirilir. Bu sözleşme, marka devir sözleşmesi olarak tanımlanmaktadır. 10.01.2017 tarihli ve 2999 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan Sınai Mülkiyet Kanunu'nun 148. maddesinin 4. fıkrasına göre, marka devir sözleşmesinin, yazılı olması ve resmi geçerlilik şartına uyması zorunludur. Anılan hüküm, marka devir sözleşmelerinin geçerliliğini noter onaylı şekilde yapılmış olmasına bağlamıştır. Marka devir sözleşmesinin kurulması bir tasarruf işlemi niteliğinde olup bu sözleşmenin akdedilmesiyle marka, markayı devreden tarafın malvarlığından çıkarılarak devralan tarafın malvarlığına geçer. Marka tescilli olduğu mal ve hizmetlerin tamamı için devredilebileceği gibi bir kısmı için de devredilebilmektedir. Markanın kısmi devrinin gerçekleşebilmesi için bir veya birden fazla mal veya hizmet için tescil edilmiş olması gerekir. 24.04.2017 tarihli ve 30047 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan Sınai Mülkiyet Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 125. maddesi uyarınca, markanın kısmi devrinin gerçekleşebilmesi için devir sözleşmesinde, devredilen mal ve hizmetler ile sınıf numaralarının devir sözleşmesinin belirtilmesi zorunludur. Bu bağlamda, marka devri, markanın korunması kapsamındaki tüm sınıflar veya bazı sınıflar dışarıda bırakılacak şekilde gerçekleştirilebilir. Markanın kısmen devrinde, bazı sınıflar devir işleminin dışında tutulabilir. Bu durumda hem markayı devreden hem de devralan markayı farklı mal ve hizmet sınıflarında kullanabilir. Fakat markanın ülkenin belirli bir bölgesi veya şehri ile sınırlandırarak devredilmesi mümkün değildir.
Özet (Çeviri)
The transfer of the trademark is carried out by a contract to be executed by and between the parties taking over and transferring the trademark. This contract is defined as a trademark transfer contract. The trademark transfer contract must be in writing and a formal validity requirement must be complied with as laid down in Paragraph 4 Article 148 the Industrial Property Law published in the Resmi Gazete dated 10.01.2017 numbered 29944. In accordance with the relevant provision, the validity of the trademark transfer contracts only depends on the fact that they have been made in a manner approved by the public notary. The establishment of a trademark transfer contract is a saving transaction and the trademark is removed from the assets of the party transferring the trademark and transferred to the assets of the party taking over. Given these points, the transfer of the trademark may not only be limited to the transfer of the completed or registered trademark. The trademark may be transferred for all or part of the services or goods for which it is registered. For the partial assignment of trademarks to take place, they have to registered for one or more service or service. In Article 125 of the Regulation on the Implementation of the Industrial Property Law published in the Resmi Gazete dated April 24, 2017, numbered 30047, it is stated that in the case of partial transfer of the trademark, it will be mandatory to specify the transferred goods or services and class numbers in the transfer contract. Trademark transfer can be carried out in the form of all classes within the scope of protection of the trademark or in the form of some classes to be left out. If the trademark is registered in several classes, some classes can be excluded from the transfer process. In this case, both the transferor of the trademark and the transferee of the trademark can use the trademark in different classes of goods and services. However, it is'nt possible to transfer the trademark by limiting it to a certain region or city of the country.