Marka devir sözleşmesi
Transfer agreement of the trademark
  1. Tez No: 839986
  2. Yazar: BÜŞRA ŞAHİN AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ARBEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Fikri haklar, sınai hak, marka hakkı, markanın devri, devir sözleşmesi, marka hakkının devri, Intellectual rights, industrial rights, trademark rights, transfer of trademark, transfer agreement, transfer of trademark right
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 293
Özet
Marka hakkından iktisadi anlamda yararlanmanın olağan yolu, bu hakkı ticari dolaşımda bizzat kullanmak olmakla birlikte, marka sahibinin söz konusu işareti devretmek suretiyle bir ekonomik gelir etmek istemesi de bir o kadar doğaldır. Dolayısıyla marka hakkından iktisadi olarak yararlanma imkânı tanıyan en önemli hukuki araçlardan birisi, devir sözleşmesidir. İşbu çalışmanın temel inceleme konusu, genel olarak markanın devri ve özel anlamda marka hakkının devri sözleşmesidir. Bu çalışma kapsamında marka devir sözleşmesi gerek fikri-sınai hukuk gerekse de sözleşmeler hukukunun genel prensipleri çerçevesinde ayrıntılı olarak incelenmiş, mevcut mevzuat hükümleri ve olması gereken hukuk bakımından anılan sözleşmenin yapısal unsurları ortaya konulmuş, bu kapsamda ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel görüşler ve yargı kararlarından yararlanılmıştır. Türk marka hukuku mevzuatındaki eksiklik ve hatalar ile uygulamada ortaya çıkan ve çıkabilecek sorunların çözümü adına uluslararası hukuk örnekleri, özellikle Avrupa Birliği, Alman ve İsviçre marka hukukları bağlamında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
While the usual way to benefit from the trademark right in an economic sense is to use this right in commercial circulation, it is also natural for the trademark owner to want to make an economic income by transferring the said mark. Therefore, one of the most important legal instruments that provides the opportunity to benefit from the trademark right economically is the transfer agreement. The main subject of this study is the transfer of the trademark in general and the transfer of the trademark right in a special sense. Within the scope of this study, the trademark transfer agreement has been examined in detail within the framework of both intellectual-industrial law and the general principles of the law of contracts, the structural elements of the aforementioned contract in terms of the provisions of the current legislation and the law that should be, have been revealed, and in this context, scientific opinions and judicial decisions at national and international level have been used. In order to solve the deficiencies and errors in the Turkish trademark law legislation and the problems that may arise or may arise in practice, international law examples have been examined, especially in the context of European Union, German and Swiss trademark laws.