Tekstil materyallerinin elektromanyetik kalkanlama özelliklerinin geliştirilmesi
Improving the electromagnetic shielding properties of textile materials
- Tez No: 723927
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞULE SULTAN UĞUR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Çok tabakalı kaplama, elektromanyetik kalkanlama, UV-koruma, kumaş, grafen oksit – GO, Multilayer coating, electromagnetic shielding, UV-protection, fabric, graphene oxide – GO
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmanın amacı, günümüzde sık sık maruz kaldığımız elektromanyetik dalgaların olumsuz etkilerini engellemek için tekstil yüzeylerine elektromanyetik kalkanlama özelliği kazandırabilmektir. Bu tekstil yüzeylerine çok tabakalı film kaplama yapılarak, tabaka sayıları ve kumaş kat sayıları değiştirilerek elektromanyetik kalkanlama özelliğini nasıl etkilediği araştırılmıştır. Bir yüzey film kaplama tekniği olarak uygulanan yöntem çok tabakalı kaplama yöntemidir. Yöntem ile kumaş formundaki pamuk ve polyester liflerine elektromanyetik kalkanlama ve UV koruma özelliği sağlayabilecek nano boyutta film tabakaların aktarılması amaçlanmaktadır. Daha sonra yüzeyi film kaplanan dokuma kumaşlar elde edilerek elektromanyetik dalgalara karşı kalkanlayıcı kumaş olarak kullanılması hedeflenmiştir. Çok tabakalı kaplama yöntemi ile kumaşların yüzeyinde Grafen oksit (GO) içeren 20, 30 ve 40 tabakalı filmler fulard makinesinde emdirme metodu ile elde edilmiştir. GO esaslı nanokompozit kumaşların elde edilmesinden sonra indirgeme işlemi (rGO) için sodyum ditiyonit (Na2S2O4) kullanılmıştır. Çok tabakalı film kaplanan kumaşların hem GO hem de rGO yapısında elektromanyetik kalkanlama etkinliği 100 MHz – 6 GHz frekans aralığında ölçülmüştür. UV-koruma özelliklerinin değerlendirilebilmesi için UV/görünür Spektrofotometre UV Geçirgenlik ve Koruma Ölçüm Sistemleri ile gerçekleştirilmiştir. Ayrıca kumaşların işlem öncesi ve sonrasında hava geçirgenliği özellikleri belirlenmiş ve SEM-EDX analizleri ile film tabakaları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study intends to provide electromagnetic shielding property to textile surfaces in order to prevent negative effects of electromagnetic waves, which nowadays we are frequently exposed. It has been investigated how the electromagnetic shielding property of conductive surface is affected by varying the number of layers and fabric layers after applying multilayered coating on these textile surfaces. The multilayer coating method is used as a surface film coating technique. The method intends to transfer nano-sized layers that can provide electromagnetic shielding and UV-protection properties to cotton and polyester fibers in fabric form. Later, it is aimed to obtain woven fabrics with a film-coated surface and utilized as a shielding fabric against electromagnetic waves. Films with 20,30 and 40 layers on the surface of the fabrics were obtained by the method of pad coating (also known as impregnation) in the foulard. Following the obtaining of GO-based nanocomposite fabrics, sodium dithionite (Na₂S₂O₄) was employed in the reduction process (rGO). The electromagnetic shielding effectiveness of the multilayer film coated fabrics in both GO and rGO structures was measured in the frequency range of 100 MHz to 6 GHz. UV-spectrophotometer and UV/visible Spectrophotometer were performed with UV Transmittance and Protection Measurement Systems to assess UV-protection properties. Additionally, the air permeability properties of the fabrics were determined before and after being processed, and the film layers were examined by SEM-EDX analysis.