Kronik boyun ağrısında boyun farkındalığı ile eklem pozisyon hissi, baş postürü ve kas enduransı arasındaki ilişki
The relationship between neck awareness and joint position sense, head posture and muscle endurance in chronic neck pain
- Tez No: 723942
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZNUR YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kronik boyun ağrısı, Boyun farkındalığı, Eklem pozisyon hissi, Postür, Kas Enduransı, Chronic neck pain, Neck awareness, Joint position sense, Posture, Muscle Endurance
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nörolojik Fizyoterapi-Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışma kronik boyun ağrısı olan bireylerde boyun farkındalığının eklem pozisyon hissi, baş postürü, kas enduransı ile ilişkisini araştırmak amacıyla planlandı. Çalışmamızda ek olarak boyun farkındalığı ile vücut farkındalığı ve psikososyal faktörler arasındaki ilişki de araştırıldı. Çalışmaya 20-50 yaş arasında, istirahat boyun ağrısı Numerik Ağrı Skalası'na göre 3 ve üzeri olan, Boyun Özür Anketi'ne (BÖA) göre 5 ve üzeri puan alan, nonspesifik boyun ağrısı tanısı almış 30 birey dahil edildi. Bireylerin demografik bilgileri kaydedildi, boyun farkındalıkları Fremantle Boyun Farkındalık Anketi (FreBFA), servikal eklem hissi Servikal Eklem Pozisyon Hissi Hata (SEPHH) testi, baş postürü Kraniovertebral Açı (KVA) ölçümü, servikal endurans zamanlı endurans testi, vücut farkındalıkları Vücut Farkındalık Anketi (VFA), servikal eklem hareket açıklıkları gonyometre, yaşam kalitesi Nottingham Sağlık Profili (NSP), emosyonel durum Hastane Anksiyete ve Depresyon Anketi, hareket korkusu Tampa Kinezyofobi Ölçeği ile (TKÖ) değerlendirildi. Bireylerin boyun farkındalığı ile servikal eklem pozisyon hissi fleksiyon ve rotasyon yönünde orta-zayıf kuvvette negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulundu (sırasıyla r: -0,471, r: -0,518, r: -0,362, r: -0,409 r: -0,399; p0,05). Çalışmamızda kronik boyun ağrılı bireylerde pozisyon duyusunda değişme, boyun özür seviyesi ve bazı psikososyal faktörlerin boyun farkındalığını etkileyen faktörler olduğu belirlenmiştir. Kronik boyun ağrısı olan bireylerde boyun farkındalığına yönelik değerlendirme yapılmasının gerekli olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was planned to investigate the relationship between neck awareness and joint position sense, head posture, and muscle endurance in individuals with chronic neck pain. In addition, the relationship between neck awareness and body awareness and psychosocial factors was also investigated in our study. Thirty individuals aged 20-50 years, with resting neck pain of 3 points and above according to the Numerical Pain Scale, and with a of 5 points and above according to the Neck Disability Questionnaire, and diagnosed with nonspecific neck pain were included in the study. The demographic information of the individuals was recorded. Neck awareness Fremantle Neck Awareness Questionnaire, cervical joint sensation Cervical Joint Position Sense Error test, head posture Craniovertebral Angle measurement, cervical endurance timed endurance test, body awareness Body Awareness Questionnaire, cervical joint range of motion with goniometer, quality of life Nottingham Health Profile, emotional status Hospital Anxiety and Depression Questionnaire, fear of movement was assessed with Tampa Kinesiophobia Scale. It was determined that there were negative and moderate-weak correlations between neck awareness and cervical joint position sense in the direction of flexion and rotation (respectively r:-0,471, r:-0,518, r:-0,362, r:-0,409, r:-0,399; p0,05). In our study, it was determined that changes in position sense, level of neck disability and some psychosocial factors were factors affecting neck awareness in individuals with chronic neck pain. It was considered necessary to evaluate neck awareness in individuals with chronic neck pain.