Gebelerde beden algısı ve cinsel yaşam arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determination of the relationship between body perception and sexual life in pregnant women
  1. Tez No: 724016
  2. Yazar: GÜNEŞ ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE GÖKYILDIZ SÜRÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Beden algısı, beden imajı, cinsellik, cinsel fonksiyon, gebelik, Body image, body image, sexuality, sexual function, pregnancy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Gebelik süreci, birçok kadın için doğal kriz niteliğinde olan fizyolojik, anatomik, biyokimyasal, psikolojik ve duygusal değişimlere neden olmaktadır. Bu değişiklikler kadının gebelik öncesi beden imajı ile gebelik sonrasındaki beden imajı algısını etkilemektedir. Değişen beden imajı algısı ile birlikte eşler arasındaki uyum ve cinsel hayat da değişmektedir. Bu çalışma, gebelerde beden algısı ve cinsel yaşam arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma, Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Non Stress Test Birimi'nde 259 gebe ile gerçekleştirilmiştir. Veriler,“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Cinsel İlişki Esnasında Bedeni Algılama Anketi”,“Kadın Cinsel Fonksiyon İndeksi”ve“Beden İmajı Ölçeği”ile toplanmıştır. Veriler“Statistical Package for Social Sciences”(SPSS) for Windows 23.0 istatistik paket programında uygun analiz yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışmamızda kadınların, kadın cinsel fonksiyon düzeylerinde gebelik öncesi döneme göre trimesterler arasında anlamlı fark olduğu ve gebelik öncesi dönemde kadınların %53'ünün, I trimesterde %22,1'inin, II trimesterde %18,5'inin, III trimesterde ise %16,1'inin cinsel fonksiyonunun iyi olduğu ve gebelik ayları ilerledikçe Kadın Cinsel Fonksiyon İndeksi puan ortalamasının ve cinsel fonksiyon iyilik halinin anlamlı olarak azaldığı görülmüştür. Araştırma sonucunda katılımcıların, gebelik ayları ilerledikçe cinsel fonksiyonlarında azalma olduğu, beden algılarına ilişkin doyum düzeylerinin azaldığı ve cinsel ilişki esnasında bilinçli odaklanma ve kaçınmanın arttığı görülmüştür. Bu bağlamda gebelere değişen beden algıları ve cinsel yaşamları ile ilgili sağlık profesyonellerinin gerekli bilgiyi vermesi yaşanılabilecek sorunlara çözüm olabilir. Çiftlere gebelik takipleri sürecinde gebelikte fizyolojik ve psikolojik değişiklikler konusunda bilgilendirme ve eğitim yapılması beden imajlarını olumlu algılamalarına katkı sağlayarak cinsel yaşamlarını da olumlu etkileyecektir.
Özet (Çeviri)
The pregnancy process, which is a natural crisis for many women, causes physiological, anatomical, biochemical, psychological and emotional changes. These changes affect women's pre-pregnancy body image and post-pregnancy body image perception. Along with the changing body image perception, the harmony and sexual life between the spouses also change. In this study, it was carried out as a descriptive study in order to examine the relationship between body image and sexual life in pregnant women. The research was carried out with 259 pregnant women in Adana City Training and Research Hospital, Gynecology and Obstetrics Clinic Non Stress Test Unit. The data were collected with the“Personal Information Form”,“The Body Perception Questionnaire During Sexual Intercourse”,“The Female Sexual Function Index”and“Self Image Scale”. The data was evaluated using the appropriate analysis methods in the“Statistical Package for Social Sciences”(SPSS) for Windows 23.0 statistical package program. It was found that there was a significant difference between the trimesters in the female sexual function levels of the women compared to the pre-pregnancy period, and the sexual function of 53% of the women, 22.1% in the I. trimester, 18.5% in the II. trimester, and 16.1% in the III. trimester, in the pre-pregnancy period. It was observed that the mean female sexual function index score and sexual function well-being decreased significantly as pregnancy increased. As a result of the research, it was observed that the sexual functions of the participants decreased as the gestational months progressed, their satisfaction levels regarding their body perceptions decreased, and the conscious focus and avoidance during sexual intercourse increased. In this context, giving the necessary information to pregnant women about their changing body perceptions and sexual lives can be a solution to the problems that may be experienced. Informing and educating couples about physiological and psychological changes in pregnancy during pregnancy follow-up will contribute to their positive perception of body images and will also positively affect their sexual lives.