Factors determining exchange rate volatility in Nigeria
Nijerya'da döviz kuru oynaklığını belirleyen faktörler
  1. Tez No: 724128
  2. Yazar: IWUAGWU UCHECHUKWU ANTHONY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALVATORE JOSEPH TERREGROSSA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Oynaklık, Döviz Kuru, Para Arzı ve GSYİH, Volatility, Exchange Rate, Money Supply, and GDP
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Her ulusun fiyatı ve miktarı döviz kurunun oynaklığından etkilenir, ancak etkinliğin derecesi ve etkisi mevcut ekonomik duruma bağlıdır. Ancak, bu çalışma 1986 ve 2020 yılları arasında Nijerya döviz kurunun oynaklığını etkileyen faktörleri ve Nijerya Merkez Bankası İstatistik Bülteni, Dünya Kalkınma Göstergeleri, Ulusal İstatistik Bürosu'ndan kaynak araştırmıştır. Bu nedenle durağanlık için birim kök testi, betimsel analiz, regresyon analizi, kovaryans ve korelasyon, ARCH modelinden Granger nedensellik analizine kadar çeşitli tahmin teknikleri kullanılmıştır. Çalışma, ARCH etkisi olarak da bilinen RESID(-1)^2'nin 0.686699 katsayı değerine sahip olduğunu ve p değeri 0.00551 olduğunu ve GARCH(-1)'in döviz kurunun oynak olduğunu ifade etmektedir. döviz kurundaki oynaklığın içsel nedeni 0.405101 katsayı değerine sahiptir ve p değeri 0.0499 olan dönem boyunca döviz kurunun GARCH etkisine sahip olduğunu temsil etmektedir. GSYİH'nın döviz kuru hareketini etkilemede pozitif önemsiz, tüketici fiyat endeksinin döviz kuru değişimini etkilemede negatif önemsiz, para arzının döviz kuru değişimini etkilemede pozitif ve para politikası faizinin döviz kurunu etkilemede pozitif anlamlı olduğu sonucuna varılmıştır. çalışma süresi boyunca oran değişimi.
Özet (Çeviri)
The price and quantity of every nation are affected by the volatility of the exchange rate, but the degree of effectiveness and the effect are dependent on the current economic situation. However, this study investigated the factors affecting the volatility of the Nigerian exchange rate between 1986 and 2020, and source from the CBN Statistical Bulletin, World Development Indicators, and National Bureau of Statistics. Hence, several estimation techniques were employed ranging from the unit root testing for stationarity, descriptive analysis, regression analysis, covariance and correlation, ARCH model to Granger causality analysis. The study reported that RESID(-1)^2 which is also known as the ARCH effect has the coefficient value of 0.686699, with the p-value of 0.00551, representing that the exchange rate was volatile since the GARCH(-1) being the internal cause of the volatility of exchange rate has the coefficient value of 0.405101 with the p-value of 0.0499 representing that exchange rate during the period has GARCH affect. It was concluded that GDP was positively insignificant to influence the exchange rate movement, the consumer price index was negatively insignificant to influence exchange rate variation, the money supply was positively significant to influence exchange rate variation, and monetary policy rate was positively significant to influence exchange rate variation during the study period.