Ulusal/uluslararası yapılan araştırmalarda, eğitimde animasyon kullanımının incelenmesi ve bir animasyon uygulaması örneği
An examination of the usage of animation in education in national/international studies and an animation application example
  1. Tez No: 724129
  2. Yazar: TAHA KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURSAN KORUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çizgi Film, Animasyon, Eğitim, Gelenek, Doküman Analiz, Cartoon, Animation, Education, Tradition, Document Analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Animasyonun en basit tanımı; resimlerin arka arkaya dizilmesiyle elde edilen görüntüler olarak bilinir. Buna göre animasyonun her bir karesinin ayrı bir sanat bakışı, yeteneği ve becerisi gerektirdiğini söylemek mümkündür. Animasyonu önemli kılan her zaman bilişim ve teknoloji ile bağlantılı olması ve hareket eden görsellerin insan gözü tarafından daha hızlı bir şekilde algılanmasıdır. Bu çalışmada“Ulusal/Uluslararası Yapılan Araştırmalarda, Eğitimde Animasyon Kullanımının İncelenmesi ve Bir Animasyon Uygulaması Örneği”konusu ele alınmıştır. Bu araştırmanın amacı; günümüzde her alanda var olan teknolojinin, eğitim alanında da etkin olması ve animasyon yöntemli eğitimin yaygınlaşmasıdır. Çizgi film ve animasyonun yöntem olarak kullanıldığı eğitim ile geleneksel yöntemler kullanılan eğitim arasında anlamlı bir fark olup olmadığını ortaya çıkarmaktır. Bu araştırmanın önemi; animasyonun eğitimde yöntem olarak kullanılmasının örgün eğitimin gelişmesine katkıda bulunmasıdır. Bu araştırmanın problemi; eğitimde teknoloji uygulamaları kapsamında, çizgi film ve animasyonun yöntem olarak kullanıldığı eğitim ile geleneksel yöntemler kullanılan eğitim arasında anlamlı bir fark var mıdır? Bu araştırmanın yöntemi; nitel araştırma yöntemi doküman analizidir. Nitel araştırmayı,“gözlem, görüşme ve doküman analizi gibi nitel veri toplama tekniklerinin kullanıldığı, algıların ve olayların doğal ortamda gerçekçi ve bütüncül bir biçimde ortaya konmasına yönelik nitel bir sürecin izlendiği araştırma”olarak tanımlamak mümkündür (Yıldırım ve Şimşek, 2008, s. 39). Nitel araştırma, disiplinler arası bütüncül bir bakış açısını esas alarak, araştırma problemini yorumlayıcı bir yaklaşımla incelemeyi benimseyen bir yöntemdir. Üzerinde araştırma yapılan olgu ve olaylar kendi bağlamında ele alınarak, insanların onlara yükledikleri anlamlar açısından yorumlanır (Altunışık ve Diğerleri, 2010: 302). Doküman analizi, yazılı belgelerin içeriğini titizlikle ve sistematik olarak analiz etmek için kullanılan bir nitel araştırma yöntemidir (Wach, 2013). Doküman analizi, basılı ve elektronik materyaller olmak üzere tüm belgeleri incelemek ve değerlendirmek için kullanılan sistemli bir yöntemdir. Nitel araştırmada kullanılan diğer yöntemler gibi doküman analizi de anlam çıkarmak, ilgili konu hakkında bir anlayış oluşturmak, ampirik bilgi geliştirmek için verilerin incelenmesini ve yorumlanmasını gerektirmektedir (Corbin & Strauss, 2008). Bu konuda yapılmış tez ve makale çalışmalarıyla literatür taraması yapılmıştır. Bu araştırma 2001 – 2021 yılları arasında yapılmış çalışma verileri ile sınırlıdır. Bu araştırmada elde edilen bulgular kapsamında yapılan deneysel çalışmalarda animasyon ve çizgi filmlerin eğitime verdiği katkılar gözlemlenmiştir. Uluslararası ve Türkiye'de yapılan çalışmalar veri analizi olarak incelenmiştir. Tez makale ve rapor olmak üzere toplam 20 çalışma incelenmiştir. Bu incelemeler sonucunda uluslararası çalışmaların ülkemizde yapılanlara kıyasla daha çok olduğu tespit edilmiştir. Bulgular doğrultusunda eğitimde geleneksel yöntemlere bağımlı kalınmayıp, animasyon ve çizgi film gibi, 2D ve 3D tekniklerinin kullanıldığı somut ve kalıcı yöntemlerin daha faydalı olduğu gözlemlenmiştir. Bu araştırmanın sonucunda animasyonun eğitimde akılda kalıcılığı arttırdığı ve bilgiyi almayı kolaylaştırdığı sonucuna varılmıştır. Türkiye'de animasyonun eğitimde yeteri kadar yer almadığı tespit edilmiş ve eğitim sisteminin içine entegre edilmesi gerektiği öngörülmüştür. Bunun sağlanabilmesi için ülkemizdeki üniversitelerde az sayıda olan animasyon bölümlerinin arttırılması önerilmiştir. Örgün eğitimde animasyonun nasıl kullanılacağına dair örnek bir animasyon uygulaması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Animation, in its simplest definition, is known as images obtained by arranging pictures one after the other. Accordingly, it is possible to say that each frame of animation requires a different artistic perspective, talent and skill. What makes animation important is that it is always connected with information and technology and that moving images are perceived more quickly by the human eye. In this study, the subject of“Examination of the Usage of Animation in Education and National/International Studies and an Animation Applıcation Example”is discussed. The aim of this research is to make the technology that is available in every field more effective in the field of education and to spread the animation method in education. It is to reveal whether there is a significant difference between the education in which cartoons and animation are used as a method and the education in which traditional methods are used. The importance of this research is that the use of animation as a method in education contributes to the development of formal education. The problem of this research is, within the scope of technology applications in education, is there a significant difference between the education in which cartoons and animation are used as methods and the education in which traditional methods are used? The method of this research is qualitative research method document analysis. It is possible to define qualitative research as“research in which qualitative data collection techniques such as observation, interview and document analysis are used, and a qualitative process is followed to reveal perceptions and events in a natural environment in a realistic and holistic way”(Yıldırım ve Şimşek, 2008, p. 39). Qualitative research is a method that adopts an interpretative approach to examine the research problem, based on an interdisciplinary holistic perspective. The facts and events on which the research is conducted are handled in their own context and interpreted in terms of the meanings that people attribute to them (Altunışık ve Diğerleri, 2010: 302). Document analysis is a qualitative research method used to analyze the content of written documents meticulously and systematically (Wach, 2013). Document analysis is a systematic method used to examine and evaluate all documents, both printed and electronic materials. Like other methods used in qualitative research, document analysis requires the examination and interpretation of data in order to make sense of it, to form an understanding about the relevant subject, and to develop empirical knowledge (Corbin & Strauss, 2008). A literature review was conducted with thesis and article studies on this subject. This research is limited to the data of studies conducted between 2001 and 2021. As a result of these examinations, it has been determined that there are more international studies compared to those conducted in our country. In line with the findings, it has been observed that concrete and permanent methods in which 2D and 3D techniques are used, such as animation and cartoons, are more beneficial, not being dependent on traditional methods in education. As a result of this research; It has been determined that animation is not sufficiently included in education in Turkey and it is foreseen that it should be integrated into the education system. In order to achieve this, it has been suggested to increase the number of animation departments in universities in our country. An example of animation application was made on how to use animation in formal education.