Sağlık çalışanlarında örgütsel bilgi paylaşımının örgütsel körlüğe etkisinde lider-üye etkileşiminin aracı rolü; Bir zincir hastane örneği
The mediator role of leader-member exchange in the effect of organizational knowledge sharing on organizational blindness in healthcare professionals; A chain hospital example
- Tez No: 724154
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA METE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, İşletme, Healthcare Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık kurumları, Bilgi paylaşımı, Liderlik, Örgütsel Körlük, Lider-üye Etkileşimi, Health institutions, Knowledge sharing, Leadership, Organizational Blindness, Leader-member Exchange
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Sağlık sektörü, insanların bedensel ve ruhsal gereksinimlerinin çoğalması, sürekli çeşitlenen hastalıkların tedavi yöntemleri ve Covid-19 pandemisi gibi bütün dünya ülkelerini sarsan salgınlarla baş edebilmek için sürekli gelişmesi ve yüksek kalite ile hizmet verilmesi gereken birincil sektördür. Sağlık sektörünün önemli parçası olan hastaneler içerisinde tıbbi hizmetler, hasta bakım hizmetlerini, koruyucu sağlık hizmetleri, otelcilik ve tesis hizmetlerini, sosyo-psikolojik danışmanlığı, idari ve mali işlemleri barındıran matriks yapıda örgütlerdir. Bu matriks yapının başarısını etkin iletişim ve bilgi paylaşımı sağlamaktadır. Hastanelerde bölümler arasında bilgi akışının sağlanamaması, hastaların gereksinimlerinin doğru ve zamanında yerine getirilmemesi ve örgüt üyelerinin birbirinden bağımsız uygulamalar yapması ile sonuçlanmaktadır. Hasta ve çalışan güvenliğini tehlikeye düşüren bu durum ayrıca memnuniyetinde azalmasına sebep olmaktadır. Bu çalışmanın amacı zincir hastanenin farklı görevlerde çalışan 489 sağlık çalışanının örgütsel bilgi paylaşımın örgütsel körlüğe etkisinde lider-üye etkileşiminin aracı rolünün yapısal eşitlik modeli yöntemi ile ortaya koymaya çalışmaktır. Çalışma sonuçları, lider-üye etkileşiminin bilgi paylaşımı ile örgütsel körlük davranışı arasındaki aracılık rolünün olduğunu göstermiştir. Yüksek kalitede lider-üye etkileşimi sağlanmasının bilgi paylaşımını artırdığı ve örgütsel körlüğü azalttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The health sector is the primary sector that needs continuous development and high quality service in order to increase the physical and mental needs of people, the treatment methods of constantly diversifying diseases and to cope with the epidemics that shook all the countries of the world such as the Covid-19 pandemic. Hospitals, which are an important part of the health sector, are organizations in a matrix structure that include medical services, patient care services, preventive health services, hotel management and facility services, socio-psychological consultancy, administrative and financial transactions. Effective communication and information sharing ensure the success of this matrix structure. Failure to ensure the flow of information between departments in hospitals results in the failure to fulfill the needs of patients correctly and on time, and the implementation of independent practices by the members of the organization. This situation, which jeopardizes patient and employee safety, also causes a decrease in satisfaction. The aim of this study is to try to reveal the mediator role of leader-member interaction in the effect of organizational knowledge sharing on organizational blindness of 489 health workers working in different tasks of the chain hospital, with the method of structural equation modeling. The results of the study showed that the leader-member interaction has a mediating role between knowledge sharing and organizational blindness behavior. It has been determined that providing high quality leader-member interaction increases knowledge sharing and reduces organizational blindness.